Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer sterfgevallen CVA-patiënten bij weekendbezetting

CVA-patiënten in Groot-Brittannië hebben 35 procent meer kans om te overlijden als er in het weekend een lagere verpleegkundige bezetting is. Dat blijkt uit onderzoek in Engelse ziekenhuizen.
Meer sterfgevallen CVA-patiënten bij weekendbezetting
Foto: Wim van Ophem

De onderzoekers van het King’s College in Londen en het Royal College of Physicians analyseerden gegevens van 56.666 opgenomen patiënten op 103 CVA-afdelingen in Engeland tussen 1 juni 2011 en 1 december 2012. Op afdelingen waar in het weekend gemiddeld 1,5 verpleegkundige de zorg voor 10 patiënten had,  overleed 15 procent van die patiënten binnen een maand. Op afdelingen waar in het weekend gemiddeld 3 verpleegkundigen per 10 patiënten stonden, overleed  11 procent.

Overlijdensrisico

Het aantal sterfgevallen bleek het hoogst onder patiënten die in het weekend op een stroke-unit werden opgenomen, waar slechts één verpleegkundige tien bedden had. Bij één verpleegkundige per tien bedden, was het risico op overlijden 35 procent hoger dan wanneer er twee verpleegkundigen per tien bedden waren. Verder waren er 20 tot 30 procent minder stergevallen als er vier verpleegkundigen per tien bedden waren.

Artsen

Dr Peter Carter, chief executive en algemeen secretaris van het Royal College of Nursing, vindt het ‘onacceptabel’ dat het sterftecijfer hoger is in het weekend, wanneer de verpleegkundige bezetting lager is. Andere studies toonden aan dat het aantal sterfgevallen hoger is onder patiënten die in het weekend worden opgenomen. Dit komt waarschijnlijk doordat er dan minder senior artsen dienst hebben. De onderzoekers vonden geen verschillen in sterftecijfers op CVA-afdelingen waar artsen zeven dagen per week dienst hadden of slechts vijf dagen per week.

Meer hbo-verpleegkundigen leiden tot reductie sterfte

In ziekenhuizen waar het aantal verpleegkundigen hoog is en meer verpleegkundigen een hbo-v diploma hebben, sterven minder patiënten dan in ziekenhuizen met minder personeel dat minder hoog is opgeleid. Lees meer >>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.