Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer verpleegkundigen lid van vakbond

Het aantal verpleegkundigen en verzorgenden dat lid is van een vakbond is gestegen. Op 1 januari 2014 hadden vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak, NU’91 en FBZ gezamenlijk 177.791 leden, in 2013 waren dit er nog 172.007.
Meer verpleegkundigen lid van vakbond
Foto: Arno Massee

Van de vakbonden is Abvakabo FNV de grootste (105.862), gevolgd door FBZ (25.023), NU’91 (24,255) en CNV Publieke Zaak (22.642). De meeste leden zijn actief in de VVT.

Niet alleen verpleegkundigen en verzorgenden

Dat blijkt uit actuele cijfers van de Stichting Publicatie Jaarboeken (SPJ). Op de website werknemersindezorg.nl houdt de SPJ een overzicht van de ledentallen bij. De leden worden geteld op basis van de grote cao’s in de zorg, die van de universitair medische centra, de ziekenhuizen, de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT), gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg. Het gaat dus niet alleen om verpleegkundigen en verzorgenden, maar ook om andere medewerkers die onder deze cao vallen.

Meer verpleegkundigen in de WW

Het aantal verpleegkundigen dat in de WW zit is het afgelopen jaar met zeventig procent gestegen. Lees meer >>>

Terugval in 2012

In de periode 2012-2013 was er nog sprake van een terugval van het aantal vakbondsleden. Elke bond verloor leden, gezamenlijk 4,7 procent. ‘Naar de oorzaak van deze plotselinge terugval kunnen wij slechts speculeren. Waarschijnlijk is de crisis van invloed, mensen beperken hun maandelijkse uitgaven’, schrijven de auteurs op werknemersindezorg.nl.

Baanvrees

Verpleegkundigen voelen zich nog steeds onzeker over hun baan. Maar liefst 60 procent van de bezoekers op Nursing.nl vreest regelmatig voor zijn of haar functie. Lees meer >>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.