Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Meer verpleegkundigen opleiden dan artsen’

V&VN vindt dat er meer verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten moeten worden opgeleid dan artsen.
'Meer verpleegkundigen opleiden dan artsen'

Dit zegt de beroepsvereniging naar aanleiding van een recente studie van Ronald Berger Strategy Consultants. ‘Houd de numerus fixus voor artsen in stand en zet de opleidingen wagenwijd open voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten,‘ aldus Marian Kaljouw van V&VN. ‘De zorg wordt er beter van én het kost minder.’

Vermindering decubitus
De studie ‘De Zeven Zorgen van Ziekenhuizen’ werd vorige week gepresenteerd. De resultaten laten zien dat de kwaliteit van zorg flink is gestegen. Zo zouden het aantal gevallen van decubitus afgenomen zijn en sterven er minder patiënten aan hartfalen. Essentieel detail uit het onderzoek: veel van deze verbeteringen zijn te danken aan de verpleegkundige zorg en behandeling door verpleegkundig specialisten. ‘Verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten zijn verantwoordelijk voor aanzienlijke verbetering van de kwaliteit van zorg in de ziekenhuizen,’ zegt V&VN.

Vooroordeel
Aanbeveling uit de studie van Roland Berger is om meer artsen op te gaan leiden. Marian Kaljouw stelt dat het veel meer voor de hand ligt om op basis van de onderzoeksresultaten meer verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten op te gaan leiden in plaats van meer artsen. ‘Ook onderzoekers lijken niet los te komen van het vooroordeel dat alleen artsen in de ziekenhuizen de kwaliteit van zorg bepalen! Zelfs als onderzoek aantoont dat verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten een substantieel deel van de kwaliteit van zorg bepalen’, aldus de V&VN-voorzitter.

V&VN
Door: redactie Nursing

Verpleegkundig Specialist nu officieel beroep

1 REACTIE

  1. Als de numerus fixus van de geneeskunde studie verdwijnt, verdwijnt ook een stukje exclusiviteit. Ik vind dat deze medische kennis veel breder beschikbaar en makkelijker toegankelijk zou moeten zijn. Ik denk dat alle betrokkenen hierbij gebaat zijn: artsen, verpleegkundigen en patienten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.