Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Meerdere onderwassingen bij blaaskatheter onnodig’

Een patiënt met een blaaskatheter meerdere keren per dag een onderwassing geven, leidt juist tot meer urineweginfectie en bacterieurie.
'Meerdere onderwassingen bij blaaskatheter onnodig'

Dat blijkt uit de rubriek Ja/Nee in Nursing maart. Op veel afdelingen worden bij een patiënt met katheter meerdere keren per dag de uitwendige genitaliën gereinigd, omdat het de kans op urineweginfecties en bacterieurie zou verminderen. Uit onderzoek in internationale en nationale richtlijnen en litaratuur blijkt dat niet per se zo te zijn.

Tijd- en kostenbesparing voor verpleegkundigen
De EBP-deskundigen in Nursing zochten uit hoe het precies zit, toen een stagiaire liet weten het verwarrend te vinden dat iedere afdeling binnen haar ziekenhuis zo z’n eigen regels heeft voor het wassen. ‘Volgens een brede internationale consensus dienen uitwendige genitaliën en het gebied rondom de urethramonding dagelijks gereinigd te worden met water en eventueel zeep. Net als normale, ‘goede’ persoonlijke hygiëne dus,’ aldus de deskundigen. ‘Over de precieze frequentie worden in de bestudeerde evidence geen uitspraken gedaan, maar eenmaal daags lijkt de voorkeur te genieten. Een dergelijk laagdrempelig regime levert tijd- en kostenbesparing op en is zowel voor de patiënt als het verpleegkundig zorgproces haalbaar en aangenaam.’ Bekijk de uiteenzetting van de vijf EBP-stappen hier.

De EBP-rubriek in Nursing
De EBP-deskundigen testen in het AMC hoe de combinatie van evidence based practice en klinisch redeneren kan helpen bedside problemen van verpleegkundigen op te lossen via de vijf stappen van EBP. Nursing besteedt iedere maand aandacht aan de uitkomsten hiervan.

Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Meer Nursing

Vacatures in je mailbox
Ben jij toe aan een nieuwe job of wil jij weten welke vacatures er zijn in jouw vakgebied? Meld je dan aan voor de vacature-nieuwsbrief.

Dossier Carrière
Sollicitatietips op een rij, do’s en don’ts tijdens je functioneringsgesprek en het laatste carrière nieuws vind je in het dossier Carrière…

NursingBanen
Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


1 REACTIE

  1. gelukkig hoef je niet alles wat geschreven staat meteen te geloven. ik werk in de thuiszorg, maar kom uit het ziekenhuis. Ik herinner me heel goed een patiënte van ons, thuis, met een CAD die steeds blaasontstekingen had. Ineens herinnerde ik me hoe we dat in het ziekenhuis deden, en heb in het zorgplan opgenomen om drie keer per dag een onder wassing te doen, ochtend, als mw in de middag uit bed geholpen wordt en voor ze weer gaat slapen.
    Sinds die tijd één keer per twee jaar een b;aasontsteking i.p.v. twee tot drie keer pre jaar……dus jullie betoog op tijd en kostenbesparing gelezen hebbend: wij gaan rustig door met de extra onderwassingen bij CAD zorg

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.