Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meerderheid ouderen vergeet medicijnen in te nemen

Zo'n 63% van de ouderen vergeet wel eens medicijnen in te nemen. Bijna de helft gebruikt geheugensteuntjes of een bepaalde truc om het gebruik niet te vergeten.

Daarnaast vraagt slechts 37% van de apothekers en 22% van de (huis)artsen 65-plussers naar hun medicijngebruik. Terwijl een actueel medicatieoverzicht pér patiënt al verplicht is sinds januari 2011.

 

Zelf medicijnen kopen

Dit blijkt uit onderzoek dat seniorenorganisatie Unie KBO heeft laten verrichten onder 800 Nederlandse 65-plussers. De meeste medicijnen worden voorgeschreven door de huisarts (82%), specialist (59%) of een andere arts (2%), zoals een homeopathische arts. 11% van de ouderen koopt daarbuiten ook zélf medicijnen. Ruim 60 % van de (huis)artsen en meer dan 80 % van de apothekers doet geen navraag naar deze door ouderen zélf aangeschafte medicijnen.

 

Grootverbruikers

In de afgelopen drie maanden heeft 96% van de ouderen één of meer medicijnen gebruikt, gemiddeld vijf per dag. En 86% neemt gemiddeld drie stuks per dag voor de rest van hun leven. Daarmee staan 65-plussers in Nederland aan kop als het gaat om de hoeveelheid medicijnen die gebruikt worden.

Dezelfde apotheek

Met een frequentie van één keer per maand bezoeken 65-plussers gemiddeld al 23 jaar lang dezelfde apotheek. Naar tevredenheid, want de apotheek krijgt het rapportcijfer 8. Toch ergert bijna een kwart zich wel eens, het meest aan de wachttijd, gevolgd door slecht voorraadbeheer en onbehoorlijk gedrag van de assistenten.

Andere opvallende resultaten

  • 17% gebruikt medicijnen of middelen uit de alternatieve of aanvullende geneeswijze. Ze doen dat gemiddeld al 11 jaar.
  • 55% checkt de houdbaarheidsdatum van medicijnen die af en toe worden gebruikt zoals antigrippine, paracetamol, aspirine, pijnstillers en hoestdrankjes.
  • De bijsluiter wordt door 63% altijd gelezen. De rest leest hem vaak (16%), soms (13%) of een enkele keer/nooit (8%). Reden om het níet te lezen is volgens een van de respondenten: ‘Bij het lezen van de bijsluiter durf ik soms het medicijn niet meer te gebruiken, vanwege de vele vervelende bijwerkingen. Je gaat dan alles voelen, wat er opgesomd wordt’.

 

Geschrokken
De Unie KBO is geschrokken van de uitkomsten en gaat een lobby voeren voor het opnemen van een periodieke 65-plus medicatiecheck in de basisverzekering. Deze medicatiecheck, waarbij het gehele medicijngebruik uitgebreid onder de loep wordt genomen, wordt uitgevoerd door de huisarts en apotheker samen.

 

Bron: Unie KBO 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.