Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Meeste laaggeletterden werken in de zorg

De meeste laaggeletterden werken in de zorg- en welzijnssector. Onder verzorgenden is dit een gevoelig onderwerp.
Meeste laaggeletterden werken in de zorg

Dit is te lezen in een artikel van Tijdschrift voor Verzorgenden (TvV), vakblad voor mensen die in de ouderenzorg werken. Hierin wordt melding gemaakt van het onderzoek ‘Laaggeletterdheid in Nederland’ dat het  Expertisecentrum Beroepsonderwijs in 2011 hield. In Nederland hebben 1,1 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar moeite met lezen en/of schrijven. Een kwart van hen is werkzaam in de zorg- en welzijnssector. In TvV is een groot artikel over laaggeletterde verzorgenden te lezen.

‘Er zijn veel verzorgenden die niet of nauwelijks rapporteren. Als je ernaar vraagt zeggen ze vaak: “Ach, ik had geen tijd.” Later ging ik me afvragen: is het nou echt tijdgebrek of nonchalance?’ Vertelt teamcoach Manon van Tinteren van ZZG zorggroep in TvV. Het viel haar ook op dat veel verzorgenden schrijffouten maakten bij toetsen. Zij startte een taalcursus van Stichting Lezen en Schrijven om de schrijfvaardigheid van verzorgenden te verbeteren.

Ook Antoinette van Schaik, coördinator van zorginstelling AxionContinu in Utrecht herkent het probleem. ‘We zien het bijvoorbeeld op Familienet, een interactief Facebook-achtig programma waarmee verzorgenden communiceren met de familie. Er worden regelmatig fouten gemaakt in de teksten.’

Gevaarlijk

Niet goed kunnen lezen en/of schrijven is lastig voor verzorgenden. Medewerkers moeten steeds meer rapporteren, zorgplannen maken en vaak ook schriftelijk (kunnen) communiceren met de huisarts en familie. In sommige gevallen kan laaggeletterdheid zelfs gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld als verzorgenden doktersvoorschriften of bijsluiters van medicijnen niet goed begrijpen.

5 REACTIES

  1. Laaggeletterdheid bij verzorgenden is zeker een belangrijk punt om wat mee te doen. Volgens mij moet je je vooral richten op de ‘risico’-groep, dus de mensen die maximaal MBO-3 hebben gevolgd. Anders wordt het een wat ongeloofwaardig verhaal. Het zou heel mooi zijn als de Actiz-leden met relatief veel lager opgeleide medewerkers werk van de aanpak van laaggeletterdheid maken. En dat ook met het oog op de toekomst van de medewerkers zelf. Het is nodig om voldoende te kunnen lezen en schrijven als je met nieuwe ontwikkelingen mee wilt gaan of als je ander werk wilt of moet zoeken.
    En laten we binnen Actiz de laaggeletterde cliënten niet vergeten. Voor ouderen en gehandicapten met weinig leesvaardigheden wordt het steeds moeilijker in de gezondheidszorg.

  2. Lees alle reacties
  3. Dat een ‘verzorgende’ minimaal een mbo opleiding heeft genoten (nivo 3 overigens) mag waar zijn, echter in veel verzorgingshuizen bestaat het merendeel uit ‘helpenden’. Dit is een erg summiere MBO nivo 2 opleiding. Daarnaast is er niet zo heel veel aandacht voor de nederlandse taal in woord en geschrift en da geldt dan evenzeer voor het algemeen vormend onderwijs alsook voor het beroepsonderwijs. We zullen het dan nog maar even niet hebben over de rekenvaardigheden van studenten.

  4. laaggeletterden, zelfs dit woord wordt onderstreept al niet correct gespeld.
    Verzorgende is wel minimaal een MBO opleiding, dus wat beschreven staat in het bovenstaande is weer van een mug een olifant maken. Er wordt kort en bondig gerapporteerd. Daar komt nog bij Nederlands is een van de moeilijkste talen om te schrijven. Dus als er een t geschreven staat en het moet een d zijn. Ik denk dat er grotere problemen in de zorg zijn waaraan nog gesleuteld moet worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.