Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Meeste meldingen onderbezetting in verpleeghuizen

Ruim 35 procent van de meldingen over onderbezetting in de zomer bij het online meldpunt van vakbond NU’91 komt vanuit verpleeghuizen.
Meeste meldingen onderbezetting in verpleeghuizen

In totaal ontving de vakbond 1135 meldingen, blijkt uit de eindrapportage van het meldpunt.

Veel klachten gaan over het tekort aan ervaren personeel in verpleeg- en verzorgingshuizen. Zo had een verpleegkundige samen met twee vakantiekrachten zonder ervaring de verantwoordelijkheid over 26 bewoners. Iemand anders meldt dat cliënten al om half vier ’s middags naar bed werden gebracht om de avonddienst te ontlasten.

Medicatiefouten
Een verpleegkundige geeft aan dat er gevaarlijke situaties zijn ontstaan door medicatiefouten en dat helpenden medicijnen uitdelen. Vorige week bleek uit onderzoek van de Consumentenbond dat leerling-verpleegkundigen vaak zonder begeleiding medicijnen uitdelen.

Onvoldoende gediplomeerde verpleegkundigen
Een kwart van de klachten komt uit ziekenhuizen. Ook hier waren veel klachten over onvoldoende gediplomeerde verpleegkundigen. Zo wordt er gemeld dat er dagen zijn dat er maar één gediplomeerd verpleegkundige in de dagdienst staat. Iemand anders laat weten dat haar ziekenhuis 71 diensten tekort kwam in de maand augustus.

Dieptepunt in de zorg
NU’91 stelt in de eindrapportage over het meldpunt dat de zorg in Nederland
in de zomermaanden van 2010 een dieptepunt heeft bereikt. ‘De onderbezetting is zeker niet alleen een probleem tijdens de zomerperiode, maar wordt juist in die periode pijnlijk zichtbaar’, schrijven zij in het rapport.

Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

7 REACTIES

 1. Hallo,
  Ik ben nu bezig mijn opleiding verzorgende IG af te ronden en wordt dan geacht om nachten te gaan draaien. Ik heb hier geen probleem mee maar waar ik wel een probleem mee heb is dat de nachtdienst bij ons alleen staat op clienten. Ik kan nergens terug vinden waar dit vastgesteld staat. Wie o wie kan mij hier mee helpen want er wordt van mij verwacht dat ik kwalitiet van zorg geef maar ook in de nacht en dat kan ik niet als er 2 sensoren staan en mensen op een afdeling liggen.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik denk niet dat het erom gaat dat uitzendkrachten of vaste dienst-mensen minder of meer gemotiveerd zijn.
  Punt is wel dat je met een stabiel team, waar genoeg mensen zijn en weinig verloop, gewoon betere zorg geleverd kan worden. Vaak zijn inval- en uitzendkrachten erg fijn om in een team erbij te hebben, juist om te voorkomen dat in moeilijke tijden alle rek uit de vaste krachten gehaald wordt. Tevens kunnen krachten van buitenaf ook wel verfrissende kijk op de manier van werken meenemen. Ook niet onbelangrijk 🙂
  Ik vind het zelf erg dat het zo bar en boos slecht geregeld blijft in de zorg, dat toestanden zoals in het artikel omschreven, nog steeds gebeuren.
  Goed personeelsbeleid, waarin o.a. wel rekening gehouden kan worden met juiste balans in werk en privé (voor ouders en niet-ouders), kan een belangrijke zijn. En ja, wellicht vergt het even heel anders denken. En ja, het lijkt mij ook voor leidinggevenden bepaald niet makkelijk om alles rond te krijgen. Die zien het liever ook goed geregeld.
  Waaraan denken jullie dat het ligt? Wat draagt eraan bij dat elke zomer weer (in elke geval de laatste 15 jaar dat ik als verpleegkundige werk…) het op de meeste plaatsen rampzaling is met persooneel?
  Ik heb zowel in vaste dienst als op detacheringsbasis gewerkt, in eigenlijk zo’n beetje alle sectoren wel (meest ziekenhuis en verslavingszorg, nu in combi GGZ/VG), dus ken het beide. En ook ik heb afgelopen zomer extra hard gewerkt, met als gevolg dat ik kapot was toen ik op vakantie ging. Ik dácht ik al véél beter was in grenzen aangeven (heb zelf aantal jaren geleden tegen burnout aangezeten…), maar helaas ben ook ik er deze zomer weer ingetuind.
  Komende zomer neem ik me voor om mezelf niet kapot te werken – dat doet niemand goed. En uiteindelijk wordt het vast toch wel opgelost, ook zonder dat ik drie-dubbel-extra-hard ga rennen. Mijn stellige overtuiging is ondertussen dat je onmogelijk goed voor een ander kunt zorgen, als je niet goed voor jezelf kunt zorgen.
  Daar ligt in elk geval een stuk dat je zelf op kunt pakken.

 4. @ Vicky,
  M.a.w. niet zeuren ???? “je hebt er zelf voor gekozen ?” Ik en mijn echtgenote werken allebei in de zorg met wisslende diensten. Deze proberen we op elkaar af te stemmen zodat wij zo min mogelijk opvang nodig hebben… Daarbij ruilen wij ook met collega’s als die een probleem hebben, geen probleem wij zijn flexibel. Maar de werkgevers werken steeds minder mee om roosters enigszins op elkaar af te stemmen en dan heb ik het maar over kleine verzoeken zoals b.v. niet allebei tegelijkertijd nachtdienst… Verder wordt de gastouderopvang brutaler, onder die voorwaarden en dat bedrag en anders geen opvang. Wat moet je dan ?? Flexibele betaalbare opvang is juist voor werknemers in de zorg noodzakelijk, zodat je die dienst om 7.00 uur ook kunt beginnen. En je weet dan dat je kinderen zijn opgevangen en veilig naar school worden gebracht. Doorleren voor eenfunctie waar je zelf tijden kunt bepalen ?? Laat me niet lachen die baantjes zijn bijna allemaal bezet en vaak kom je er niet onder kruiwagen ! Uitzendkrachten zijn wel degenlijk duur waar die subsidie van jouw naar toe gaat ??? het uitzendbureau ?? En ze worden in het diepe gegooid ?? Tja als je een uitzendkracht krijgt die alles behalve gemotiveerd is of totaal geen ervaring heeft in de zorg …
  Ik weet niet waar jij werkt en je ervaring vandaan haalt maar het is alles behalve reëel.
  @ carola Groot gelijk !!!

 5. Ben zelf invalkracht, wou jij vertellen dat vast personeel altijd wel gemotiveerd is?
  Draai al 10 jaar met veel plezier en liefde alle diensten en dat zo,n 40-70 uur per maand, zeker in de zomer! Jammer dat het bij jullie anders is.
  Uitzendkrachten worden gesubsidieerd dus zijn niet zo duur als jij denkt.
  Voor hen is het vaak moeilijker in te springen omdat ze zo het diepe ingegooid worden.
  Helaas werkt marktwerking verarmend, zowel voor de persoon aan bed als de cliënt in/bij bed. De hoge heren hebben hun zakken gevuld.
  Betreft roosteren, de diensten starten om 7.00u en ik vind dat je geen uitzonderingen moet maken. In de zorg moet je flexibel zijn. Kun je niet alles op collega,s afschuiven. Anders maar doorleren dan krijg je een functie waar je zelf je tijden kunt bepalen.

 6. Ik ben jaren zelf invalkracht geweest, zo’n tien jaar, maar altijd gemotiveerd geweest.
  Ik werk nu al weer jaren in vastdienstverband en ben altijd weer heel blij dat er invalkrachten zijn, en die zijn dan zeker gemotiveerd.
  En zo als altijd heb je zowel onder vaste en invalkrachten wel eens te maken met een ongemotiveerde collega.
  Als je teveel rekening met iedereen moet houden ivm het roosteren, is dit eigenlijk niet te doen.
  Soms kan het, maar het is een gedoe als je met te weinig mensen moet opstarten.

 7. Zet dan ook buiten de drukke periode
  personeel in dat WEL onder schooltijden
  kan/wil werken..
  Dwing hen NIET tot regelen
  voorschoolse opvang, zeker nu het
  flink minder wordt vanaf 2011..
  Wil je personeel gemotiveerd HOUDEN,
  dwing hen dan niet na jaren vast rooster
  tot flexibeler tijden en dagen..
  Scheelt veel verloop, ziekmeldingen en
  ongemotiveerde invalkrachten/dure uitzendkrachten..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.