Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekteverzuim in verpleeg- en verzorgingshuizen het hoogst

Het ziekteverzuimpercentage in de gezondheids- en welzijnszorg is hoger dan het gemiddelde verzuim in Nederland. Dit is vooral gerelateerd aan het werk.
0000iStock_000063545303_XXXLarge.jpg
De meeste ziekmeldingen hebben een relatie met het werk in het verpleeghuis. - Foto: iStock

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het eerste kwartaal van 2016 was het verzuim in de zorg 5,8 procent, 1,5 procentpunt hoger dan het gemiddelde verzuim, dat op 4,3 ligt. Dat is het grootste verschil sinds eind 2005, aldus het CBS. In verpleeg- en verzorgingshuizen is het ziekteverzuim het hoogst: maar liefst 6,7 procent.

Hoogste verzuim sinds 10 jaar

In de zorg is het ziekteverzuim al langere tijd hoger dan gemiddeld in Nederland, maar het verschil is de afgelopen tien jaar niet eerder zo groot geweest. Ook in de maatschappelijke dienstverlening (welzijnszorg zonder overnachting) lag het verzuim afgelopen kwartaal boven de 6 procent. In de gezondheidszorg was het verzuim met 4,9 procent het laagst binnen de zorg.

Handig: deze 6 yoga mindfulnessoefeningen kun je als verzorgende of verpleegkundige tijdens je werk doen, en leveren direct ontspanning op. Naar de oefeningen

Uit de jaarlijkse Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van CBS en TNO blijkt dat werknemers in de zorg zich in 2015 gemiddeld 1,2 keer ziek hebben gemeld en ruim 9 dagen ziek waren. Dat is wat vaker dan het landelijk gemiddelde van één ziekmelding en dat zijn meer ziektedagen dan van de gemiddelde werknemer, die bijna 7 dagen verzuimde.

Klachten vooral werkgerelateerd

Werknemers in de welzijnszorg en in de verpleeg- en verzorgingshuizen gaven vaker dan gemiddeld aan dat de klachten waarmee zij verzuimden verband hielden met het werk. In de welzijnszorg lag het werkgerelateerde verzuim op 26,1 procent, in de verpleeg- en verzorgingshuizen was het 25,5 procent. Het gemiddelde van alle bedrijfstakken was 21,6 procent.

1 verzorgende op 35 bewoners 

De werkdruk in verpleeghuizen is al tijden een bekend probleem, maar ondanks beloofde maatregelen wordt dat alleen maar groter, zegt Sarah Dobbe van FNV tegen RTL Nieuws. ‘We horen verhalen dat mensen in hun eentje op een afdeling werken met 35 bewoners. Of dat ze ’s nachts drie afdelingen moeten verzorgen. En dat mág wettelijk gewoon.’ Ook denkt zij dat de andere verdeling van diensten een verschil maakt: ‘Vroeger werkte je acht uur achter elkaar. Nu worden mensen vooral ingezet tijdens piekuren. Dan moeten ze dus ’s ochtends en ’s avonds een paar uur komen.’

Is jouw werk altijd een race tegen de klok? Adem in, adem uit, en check deze tips! 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.