Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meetinstrument diabetes vaak onbetrouwbaar

Meetinstrumenten voor diabetici schieten vaak tekort, concludeert promovenda Erna Lenters-Westra. Zes van de acht onderzochte point-of-care-instrumenten blijken onnauwkeurig.

Door de onnauwkeurige instrumenten ligt over- of onderschatting van de mate van ontregeling bij patiënten op de loer, waarschuwt Lenters-Westra. Ook de schattingen van het aantal mensen met diabetes kunnen hierdoor vertekend zijn.

 

Problemen aanpakken

Volgens de promovenda moeten de analytische problemen van de point-of-care instrumenten aangepakt worden. Anders is het niet langer raadzaam om de instrumenten te gebruiken voor de diagnose diabetes, of om te bepalen hoe goed iemand met diabetes is geregeld.

 

Kwaliteit van analysemethoden

Verder blijkt de kwaliteit van analysemethoden in Nederlandse en Belgische laboratoria zeer uiteenlopend. Volgens Lenters-Westra beschikken klinisch chemische laboratoria over veel kennis van de analytische kwaliteit van metingen. Zij kunnen veel betekenen om de klinische zorg te verbeteren, denkt de promovenda.

Proefschrift

Erna Lenters-Westra promoveert 21 september op haar proefschrift ‘Hemoglobin Aic: standardisation analytical performance and interpretation’ aan de Rijksuniversiteit Groningen.

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: Artsennet.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.