Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meetinstrument HbA1c-bloedwaarde onbetrouwbaar

Artsen en verpleegkundigen zouden de kleine HbA1c-appraten niet meer moeten gebruiken omdat ze onbetrouwbaar zijn, adviseert promovendus Erna Lenters-Westra.
Meetinstrument HbA1c-bloedwaarde onbetrouwbaar

De kans is groot dat ten onrechte diabetes wordt vastgesteld of dat de verkeerde hoeveelheid medicijnen wordt voorgeschreven, doordat de kleine handzame apparaten meestal niet nauwkeurig genoeg zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Erna Lenters-Westra waarop ze promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Momentopname
De HbA1c-waarde is iets anders dan de bloedsuikerwaarde die patiënten zelf kunnen meten met een kleine vingerprik. De HbA1c-waarde geldt als betrouwbaarder omdat het iets zegt over de gemiddelde bloedsuikerwaarde over de afgelopen zes tot acht weken, terwijl alleen een bloedsuikerprikje een momentopname is. Een vingerprikje wordt gebruikt om op dat moment de hoeveelheid te gebruiken insuline te bepalen. De HbA1c geeft aan hoe goed de medicatie over een langere periode aanslaat.

Onnauwkeurige apparaten
Uit onderzoek van Lenters bleek dat zes van de acht meetapparaatjes die in de handel zijn, veel te onnauwkeurig waren. De HbA1c kan ook met uitgebreidere bloedtests in een medisch laboratorium worden vastgesteld. Lenters ontdekte dat zelfs die labtesten in één op de vijf gevallen niet nauwkeurig genoeg zijn. Er zijn echter ook medische labs die juist zeer nauwkeurige testen doen.

Diabetes
De American Diabetes Association heeft onlangs voorgesteld de HbA1c te gebruiken om de diagnose diabetes te stellen. De resultaten van Lenters’ onderzoek waren daar al bekend en de Association stelt dan ook dat kleine point-of-care instrumenten niet geschikt zijn voor die diagnose.

RUG / DvhN
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.