Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meetinstrument kwaliteit revalidatiezorg

Om de kwaliteit van revalidatiecentra in kaart te brengen, heeft het Nivel twee CQ-index vragenlijsten ontwikkeld: een voor volwassen patiënten en een voor de ouders van kinderen die in revalidatie zijn.
CQindex_revalidatie

In de vragenlijsten wordt de patiënten ondermeer gevraagd om een waarderingscijfer te geven aan de verschillende behandelaars afzonderlijk, waaronder de verpleging en verzorging. Verder moet de patiënt aangeven wat hij of zij het belang vindt van verschillende aspecten van de zorg, zoals duidelijke afspraken in het behandelplan en de omgang met de zorgverleners.

 

Bejegening

De vragenlijst is in eerste instantie voorgelegd aan 250 volwassen patiënten en 250 ouders van kinderen in revalidatie. De patiënten en de ouders blijken het meest belang te hechten aan deskundigheid en goede bejegening van en door de zorgverleners. Ze willen graag serieus genomen worden en zich in vertrouwde handen voelen. Ze vinden het belangrijk dat de zorgverleners alles op een begrijpelijke manier uitleggen. Ze willen geen tegenstrijdige informatie krijgen en hechten aan privacy bij de lichamelijke verzorging. Minder belangrijk vinden ze bijvoorbeeld telefonische bereikbaarheid van het revalidatiecentrum na 17.00 uur, een eigen kamer en steun aan en overleg met naasten.

 

Tevreden met behandeling

De patiënten en ouders zijn over het algemeen tevreden met de behandeling: ruim 80 procent was volledig of grotendeels tevreden, bij 15 procent voldeed de behandeling niet aan de verwachtingen. De helft (47%) vond dat ze van de arts geen informatie kreeg over de wachttijd, terwijl patiënten en ouders aangeven dat ze dat wel belangrijk vinden.

 

Keuze-informatie

De CQ-index informatie is te gebruiken als keuze-informatie voor patiënten die een revalidatiecentrum moeten kiezen. Daarnaast kunnen patiëntenorganisaties, revalidatiecentra en zorgverzekeraars de CQ-index informatie gebruiken voor belangenbehartiging, kwaliteitsverbetering of zorginkoop.

 

Zie ook de publicatie van het Nivel: CQ-index Revalidatiecentra

 

Bron: Nivel
Auteur: redactie TvZ

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.