Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Meetinstrument spoort kwetsbare oudere op

Er is een nieuw Nederlands instrument ontwikkeld om kwetsbare ouderen eerder op te sporen.
Meetinstrument spoort kwetsbare oudere op

Onderzoeker en verpleegkundige Robbert Gobbens van de Universiteit Tilburg ontwikkelde een veelomvattende definitie voor kwetsbaarheid en een model van de factoren die daarbij een rol spelen. Dat zijn lichamelijke, psychische en sociale factoren die verschillende oorzaken kunnen hebben.

Vragenlijst voor ouderen
Op basis daarvan ontwierp hij de Tilburg Frailty Indicator, een vragenlijst waarmee kwetsbare ouderen kunnen worden geïdentificeerd. Ouderen kunnen de vragenlijst zelf invullen. De uitkomst geeft aan of de oudere kwetsbaar is, in welke mate en in welk domein.

Eerstelijnszorg
De Tilburg Frailty Indicator kan door zorgverleners in de eerstelijnszorg worden gebruikt om kwetsbare ouderen op te sporen en tijdig zorg op maat te verlenen, zowel preventief als gericht op genezing. Gobbens promoveert op 26 mei aanstaande, daarna is de Tilburg Frailty Indicator beschikbaar.

Nieuwsbank
Door: redactie Nursing

4 REACTIES

 1. Beste Irene, Marja en Vincent,
  Voor meer informatie over deze indicator kunt u het beste contact zoeken met de ontwikkelaar en onderzoeker, Robbert Gobbens. Als u klikt op het linkje met zijn naam (de eerste zin van dit bericht), komt u zijn contactgegevens bij de Universiteit Tilburg tegen.
  Vriendelijke groet,
  Redactie Nursing

 2. Lees alle reacties
 3. We zijn in ons gezondheidscentrum een pilot gestart waarbij we fragiele ouderen in de huisartsenpraktijken willen opsporen. Ik ben erg beneiuwd of de TFI te gebruiken is. Ik kon de vragenlijst niet vinden en vroeg me af of deze wel ergens beschikbaar was

 4. Hadden we niet genoeg aan een Groningen Frailty Indicator, of is deze meer voor de 65plussers onder de grote rivieren?
  Bij doorlinken kom ik uit bij het artikel, niet bij het daadwerkelijke screeningsinstrument. Daar ben ik wel benieuwd naar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.