Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meetinstrumenten bij vochtbeperking en verslaving onderscheiden

Een instrument om ‘craving’ bij verslavingsgevoelige verstandelijk beperkte patiënten te meten en een voor het meten van ‘self efficacy’ bij hemodialysepatiënten met een vochtbeperking: beiden werden gehonoreerd met verpleegkundige prijzen.

Carin Wiering ontving de Jeltje de Bosch Kemper Best Practice Award voor de ‘Trekthermometer’, een instrument voor het meten van ‘craving’, de intense hunkering naar verslavende middelen. Wiering werkt als verpleegkundig specialist in de Beter Leven Kliniek in Veenhuizen, van GGZ Drenthe met cliënten met een verstandelijke beperking, een verslaving en psychiatrische problemen.

 

Taboe
Wiering en haar collega’s hadden niet genoeg grip op craving: het onderwerp was taboe in de Beter Leven Kliniek, omdat straf volgt als een patiënt toegeeft aan zijn verslaving. Wiering: “Sancties blijken binnen deze groep niet effectief. Monitoren van gedrag, afspraken maken en vaardigheidstrainingen helpen wel.” Met de trekthermometer kan het behandelteam samen met de cliënt craving signaleren, meten en vertalen naar acties voor de cliënt en de begeleiding.

 

Self efficacy
Marian Winters won de Johanna Diepenveen Speekenbrink prijs voor een instrument voor het meten van  het geloof in het eigen kunnen, de ‘self efficacy’, van hemodialyse patiënten met een vochtbeperking. Winters: “Ik verbaasde me erover dat sommige patiënten zich goed aan de vochtbeperking kunnen houden en sommige niet.” Ze vroeg zich af welke rol self-efficacy daarin speelt.

 

Beïnvloeden
Winters ontdekte dat patiënten die erop vertrouwen dat ze minder vocht kunnen drinken, zich gemiddeld beter aan de vochtbeperking houden dan patiënten die dat vertrouwen niet hebben. Het is interessant om self-efficacy te kunnen meten, omdat het – anders dan veel andere psychosociale factoren – te beïnvloeden is. Winters: “Ik heb gezocht en er bleek een vragenlijst te zijn die self-efficacy meet, in Zweden.” Winters onderzocht dit instrument en concludeerde dat hij ook in de Nederlandse situatie goed kan meten of hemodialysepatiënten voldoende vertrouwen hebben in hun vermogen om vochtinname te beperken.

 

De Jeltje de Bosch Kemper Best Practice Award is bedoeld voor verpleegkundigen die zijn afgestudeerd als Master Advanced Nursing Practice aan Hogeschool Utrecht. Zij kunnen tot twee jaar na hun afstuderen meedingen naar de award.
De Johanna Diepeveen-Speekenbrink Prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor de beste publicatie van een afstudeerscriptie van de opleiding Verplegingswetenschap of de opleiding Master of Science in Nursing in Utrecht.

 

Bron: Hogeschool Utrecht / Centrum Verplegingswetenschap UMCU
Auteur: redactie TvZ / Esther van Heeswijk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.