Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Meetinstrumenten palliatieve zorg vertaald naar Nederlands

Internationale meetinstrumenten om de ‘kwaliteit van leven’ te meten bij patiënten die palliatieve zorg ontvangen, zijn vertaald en gevalideerd voor de Nederlandse zorg. Deze vragenlijsten waren voorheen niet beschikbaar.
Meetinstrumenten palliatieve zorg vertaald naar Nederlands

Internationaal zijn er al vele meetinstrumenten over kwaliteit van leven ontwikkeld. Deze variëren in aantal vragen, de patiëntengroep voor wie ze bedoeld zijn en de kwaliteit. Ze zijn vaak niet zonder meer toepasbaar op de Nederlandse situatie. Daarom heeft het ZonMw in het kader van een onderzoeksproject een aantal lijsten laten vertalen voor de Nederlandse zorg.

Nederlandse versies
De volgende meetinstrumenten zijn vertaald voor de Nederlandse zorg:
De Brief Hospice Inventory (BHI)
De Edmonton Functional Assessment Scale (EFAT)
De McGill Quality of Life vragenlijst (MQoL)
De Quality of Death and Dying vragenlijst (QoDD)
Palliative care Outcome Scale (POS)
Voordat de instrumenten gebruikt gaan worden, wordt geadviseerd om de richtlijnen en adviezen voor het gebruik van instrumenten nauwgezet op te volgen.

Evaluatie van instrumenten
Ook hebben familieleden en zorgverleners elf instrumenten voor evaluatie van kwaliteit van sterven en kwaliteit van levenseindezorg bij dementie geëvalueerd. Het ging daarbij om gebruiksvriendelijkheid, haalbaarheid, validiteit en betrouwbaarheid. Hieruit blijkt dat instrumenten die specifiek zijn ontwikkeld voor dementie, beter voldoen dan instrumenten voor verpleeghuisbewoners in het algemeen. De End-of-Life in Dementia (EOLD) – Satisfaction With Care (SWC), voor tevredenheid met de zorg en de End-of-Life in Dementia (EOLD) – Comfort Assessment in Dying (CAD), voor kwaliteit van sterven, werden het best beoordeeld. Je vindt ze in het PDF onderaan deze pagina.

Meer informatie over het onderzoeksproject vind je op http://www.meetinstrumentenpalliatievezorg.nl/index.html

ZonMw
Door: redactie Nursing

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.