Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Meetinstrumenten vertaald en gevalideerd voor palliatieve zorg

Een aantal meetinstrumenten voor kwaliteit van leven en palliatieve zorg is vertaald en gevalideerd voor de Nederlandse zorg rondom het levenseinde. Hieronder zijn ook twee vragenlijsten specifiek voor de zorg aan dementerenden.

Dit project is uigevoerd in het kader van het ZonMw-programma Palliatieve zorg.

Internationaal zijn er al vele meetinstrumenten over kwaliteit van leven ontwikkeld. Voor een goede behandeling moeten symptomen op tijd gesignaleerd en zorgvuldig beoordeeld worden, aldus ZonMw. Goede behandeling leidt tot hogere kwaliteit van leven. Meetinstrumenten zijn daarom een belangrijk thema in het programma palliatieve zorg. Een aantal van deze meetinstrumenten is nu vertaald en gevalideerd voor de Nederlandse zorg. Het gaat om de volgende meetinstrumenten:

  • De Brief Hospice Inventory (BHI)
  • De Edmonton Functional Assessment Scale (EFAT)
  • De McGill Quality of Life vragenlijst (MQoL)
  • De Quality of Death and Dying vragenlijst (QoDD)
  • Palliative care Outcome Scale (POS)

De vragenlijsten zijn te vinden via de website meetinstrumentenpalliatievezorg.nl. Hier staan ook richtlijnen en adviezen voor het gebruik.

 

Leveneindezorg bij dementie

Familieleden en zorgverleners hebben elf instrumenten geëvalueerd die bedoeld zijn voor evaluatie van kwaliteit van sterven en kwaliteit van levenseindezorg bij dementie. Het ging daarbij om gebruiksvriendelijkheid, haalbaarheid, validiteit en betrouwbaarheid. Het bleek dat instrumenten die specifiek zijn ontwikkeld voor dementie, beter voldoen dan instrumenten voor verpleeghuisbewoners in het algemeen. Twee instrumenten zijn vertaald en gevalideerd, namelijk:

  • End-of-Life in Dementia – Satisfaction With Care, voor tevredenheid met de zorg
  • End-of-Life in Dementia – Comfort Assessment in Dying, voor kwaliteit van sterven

De Nederlandse versies van deze vragenlijsten zijn beschikbaar via de website van EMGO+.

 

Bron: ZonMw / www.meetinstrumentenpalliatievezorg.nl

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.