Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Meetplank’ in bed werkt

Een meetinstrument dat onder het matras van de patiënt ligt en voortdurend de hartslag, ademhaling en bewegingen registreert: dat is de EarlySense-plank. Deze ‘meetplank’ kan helpen om verslechteringen in de toestand van de patiënt eerder op te merken. Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht deed er een wetenschappelijke proef mee.
‘Meetplank’ in bed werkt
Foto: Frederike Roozen-Slieker

Het onderzoek in Dordrecht leverde geen wetenschappelijk bewijs op dat het hulpmiddel levens redt, maar wél dat patiënten met een plankje gemiddeld korter in het ziekenhuis liggen. En: alle betrokkenen zijn er enthousiast over.

In samenwerking met het VUMC en het NIVEL testte het Albert Schweitzer ziekenhuis het apparaat een jaar lang. Op afdeling A2 (Chirurgie) kregen dertig bedden een meetplank. De aangrenzende afdeling, B2, in aard en omvang gelijk aan A2, diende als ‘controleafdeling’.

Uit de vergelijking van A2 en B2 bleek niet dat het meetinstrument extra levens redt. Wel was de verblijfsduur van patiënten op A2 gemiddeld een halve dag korter. Mogelijk komt dit doordat verpleegkundigen eerder subtiele veranderingen opmerken in de conditie van een patiënt en daardoor sneller kunnen ingrijpen om te voorkomen dat deze achteruitgaat. Een verpleegkundige kan vanzelfsprekend nooit de hele dag door metingen uitvoeren bij één patiënt, terwijl het meetinstrument dit wel doet. Verpleegkundigen krijgen een signaal op een pieper zodra er afwijkende waarden worden gevonden. Zij kunnen dan direct naar de betreffende persoon gaan om de meting te herhalen en eventueel actie te ondernemen.

Tijdens de proef bleek dat 75 procent van de patiënten mét plankje het gevoel heeft dat ze extra goed worden gecontroleerd. 70 procent zegt dat ze deze manier van ziekenhuisopname zouden aanraden bij familie en vrienden. De verpleegkundigen zijn nog enthousiaster: 94 procent vindt het middel gebruiksvriendelijk en 90 procent vindt dat het instrument een goede weergave biedt van de klinische situatie van de patiënt. Alle verpleegkundigen geven aan dat het systeem de kwaliteit van de zorg die zij kunnen leveren, vergroot.

Het ziekenhuis blijft voorlopig doorwerken met het plankje en de analyse van gegevens gaat door. Intensivist (IC-arts) Ralph So, die de proef begeleidde: ‘Dit hulpmiddel is een manier om voorbereid te zijn op de ziekenhuiszorg van het jaar 2020 en daarna. Tegen die tijd zal de gemiddelde leeftijd van de patiënten op de verpleegafdeling aanzienlijk hoger zijn, terwijl mensen zieker zijn en meer aandoeningen tegelijk hebben. Het verpleegkundig vak wordt dan complexer. Je moet als ziekenhuis nu al nadenken hoe je tegen die tijd je controles doet en je continuïteit van zorg regelt. Dat kan op allerlei manieren, dit zou er een van kunnen zijn.’

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Goedenavond Job,
    Dit ‘plankje’ kan ook goed gebruikt worden voor valpreventie. Het ‘plankje’ geeft op het scherm naast het bed en op het grote scherm in de verpleegpost en, als je dat wilt, op de pieper aan hoeveel de patiënt beweegt: Niet, matig, veel of heel veel (uit mijn hoofd gezegd zijn dat de gebruikte termen). Als de patiënt gaat zitten, registreert het plankje dit al. Op het moment dat de patiënt uit bed gaat, registreert het plankje dit ook. Dus nog voor dat de patiënt het bed uit stapt, gaat het alarm al af.
    Dit weet ik toevallig omdat ik in een ziekenhuis werk waar ze dit plankje gebruiken, dus ik val daar wel eens af en toe een dienst in. Zelf ben ik er erg enthousiast over.
    Groeten!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.