Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is verplicht

Per 1 juli dit jaar zijn verpleegkundigen, verzorgenden en andere professionals in de zorg wettelijk verplicht om een meldcode huiselijk geweld en kindermishandling te gebruiken.
Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is verplicht
Foto: ANP Olaf Kraak

De meldcode bestaat uit vijf stappen waarin staat wat een professional het beste kan doen bij een vermoeden van huiselijk geweld of kindermishandeling. Per stap wordt uitgelegd wat de professional  moet doen of beslissen. De meldcode bestaat al jaren, nieuw is dat het nu wettelijk verplicht is om deze te gebruiken. ‘De wettelijke verplichting is geen startpunt maar een sluitstuk. We weten dus dat de meldcode in de praktijk werkt om mishandeling en geweld sneller en beter te kunnen stoppen. En dat telt voor de kinderen, volwassenen en ouderen die slachtoffer zijn’, zegt staatssecretaris Van Rijn in een persbericht van het ministerie van Volksgezondheid.

Meldcode voor verpleegkundigen

Speciaal voor verpleegkundigen en verzorgenden heeft beroepsvereniging V&VN een eigen meldcode ontwikkelt die meer is toegespitst op de praktijk. Hierin worden de stappen beschreven die verpleegkundigen en verzorgenden moeten zetten bij vermoedens van mishandeling of geweld, afhankelijk van hun werkomgeving.

Geen meldplicht

De wettelijk verplichte meldcode betekent overigens niet dat de professional ook een verplichte meldplicht heeft. De beslissing om vermoedens van huiselijk geweld wel of niet te melden, neemt de professional. Het stappenplan van de meldcode biedt hem houvast bij die afweging. (Rijksoverheid)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.