Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Meldcode kindermishandeling voor verpleegkundigen

Beroepsvereniging V&VN is bezig met een Meldcode Kindermishandeling en Meldcode Huiselijk Geweld voor verpleegkundigen en verzorgenden.
Meldcode kindermishandeling voor verpleegkundigen

 

In de meldcode staat wat verpleegkundigen en verzorgenden moeten doen bij een vermoeden van huiselijk geweld, kindermishandeling en genitale verminking bij vrouwen. V&VN: ‘Het is belangrijk dat verpleegkundigen en verzorgenden vanuit hun eigen beroepsverantwoordelijkheid een regeling opstellen. Zeker omdat er steeds meer verpleegkundigen en verzorgenden als zelfstandige werkzaam zijn.’

Landelijke campagne
‘Een meldcode kindermishandeling moet standaard in elk ziekenhuis gebruikt worden,’ zei directeur Jeugdzorg Gemma Tielen namens minister Rouvoet, eind maart in het Westeindeziekenhuis in Den Haag. Toen ging de landelijke publiekscampagne tegen kindermishandeling van start.

Relevant
Landelijk zijn veel richtlijnen, meldcodes en projecten kindermishandeling gelanceerd. V&VN wil kijken welke bijdrage relevant is voor verpleegkundigen en verzorgenden. Het is de bedoeling dat de meldcode in gaat op de verschillende situaties waarin verpleegkundigen en verzorgenden werkzaam zijn. 
 
Vermoeden
Voor een zelfstandige gaat bijvoorbeeld een andere werkwijze gelden dan voor een verpleegkundige die deel uitmaakt van een multidisciplinair team. ‘Uiteindelijk moet de meldcode bruikbaar zijn voor iedere verpleegkundige of verzorgende die te maken krijgt met, een vermoeden van, kindermishandeling’, aldus V&VN.

Eind 2009
De organisatie wil aan het einde van dit jaar de Meldcode Kindermishandeling presenteren. De uitbreiding van de meldcode met een Meldcode Huiselijk geweld volgt later. 

V&VN
Door: redactie Nursing

 

2 REACTIES

 1. OOk verplegkundigen en verzorgenden kunnen in hun huiselijke situatie ernstige lichamelijke en geestelijke mishandeling plegen.
  Hoe wordt dit behandeld, als bekend is, dat een verpleegkundige of verzorgende zich schuldig maakt aan deze praktijken en dit bekend wordt.
  IK mag veronderstellen, dat zo iemand direcyt op non actief wordt gesteld, en dit niet in de doofpot wordt gestopt?

 2. Lees alle reacties
 3. Wat een bespottellijke gang van zaken in dit land. Dat ze nu nog een meldcode moeten gaan maken voor verpleegkundigen, terwijl die er allang had dienen te zijn. Wat hebben ze al die jaren dan gedaan? O ja, dat wisten we al. Volgens de Minister heeft 96 procent van de hulpverlening maar niks gezegd al jaren niet of gemeld.
  Het is jammer dat het kennellijk niet doordringt of mogelijk is de hulpverleners betreffende te vervolgen wegens verzwijging in al die zaken waarbij het bekend was. Of men het letterlijk wist, ook kenmerken van verzorgend ouder, en dan maar niks zeggen richting familierechters. Die gezag gaven klakkeloos dat bleek aan letterlijk mensen met ernstige stoornissen en risico’s.
  Bizar Nederland. Ik zou dit niet op het geweten wensen te hebben.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.