Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Melden vermoeden kindermishandeling werkt

Alle ziekenhuizen in de Haagse regio moeten ook vermoedens van kindermishandeling en verwaarlozing melden. Dat bepleit het AMK Haaglanden, het Advies- en Meldpunt voor Kindermishandeling.
Melden vermoeden kindermishandeling werkt


Een proef op de spoedeisende afdeling van het MCH Westeinde heeft
uitgewezen dat sneller melden loont. In de maanden december, januari en
februari hebben verpleegkundigen zeventien keer een melding gedaan. In
de meeste gevallen was er geen keihard bewijs van kindermishandeling,
maar had de verpleegkundige een ‘niet-pluisgevoel’.

Jeugdzorg

Dat gevoel bleek bij zestien meldingen te kloppen. Bij één daarvan bleek na een bezoek van het AMK alles in orde. ‘Het gros van de kinderen was bovendien bij geen enkele jeugdzorg-instantie bekend,’ zegt Hester Diderich, verpleegkundige op de SEH en initiatiefnemer.

Beroepsgeheim

Voorheen kwamen verpleegkundigen alleen bij het meldpunt terecht als er overduidelijk sprake was van kindermishandeling. ‘In de acht jaar dat ik hier werk zijn mijn meldingen op de vingers van één hand te tellen. Hoe dat komt? Ten eerste was er geen duidelijk beleid en ten tweede heerste er de angst om het beroepsgeheim te schenden en ouders onterecht te beschuldigen.’

De verpleegkundige hoopt dat de vier andere ziekenhuizen het nieuwe beleid ook invoeren. ‘Eén systeem is belangrijk om te voorkomen dat ouders met hun kinderen gaan shoppen. Het AMK kan zo met één druk op de knop zien of het kind onlangs nog met een dubieuze verwonding op een andere SEH is geweest.’

AD

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.