Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meldpunt verpleegkundigen Maasstad Ziekenhuis

Vakbond NU’91 heeft een speciaal meldpunt opgericht voor verpleegkundigen in het door bacteriën geteisterde Maasstad Ziekenhuis.
Meldpunt verpleegkundigen Maasstad Ziekenhuis

Verpleegkundigen kunnen tot 1 augustus bij het meldpunt terecht om – eventueel anoniem – NU’91 te melden of de werkgever hen voldoende begeleidt in de situatie die daar de afgelopen maanden is ontstaan. Woordvoerster Karin Weerts: ‘Krijgen ze bijvoorbeeld voldoende voorlichting, begeleiding en hulpmiddelen van hun werkgever om patiënten op een juiste en verantwoorde wijze te verplegen en verzorgen? Weten ze genoeg van de juiste infectierichtlijnen? Kunnen ze zichzelf als zorgverlener goed beschermen in alle situaties op de werkvloer?’

Laagdrempelig en anoniem

Als de reacties op het meldpunt daartoe aanleiding geven, gaat NU’91 het gesprek aan met de werkgever. ‘Het is een laagdrempelige manier om te kijken of er vragen zijn vanuit het werkveld, waar wij mogelijk op in kunnen springen,’ aldus woordvoerster Karin Weerts. ‘We weten dat het leeft, maar willen graag een beter beeld krijgen van wat precies en waar over.’

Isolatieverpleging
Het Maasstad Ziekenhuis kampt al sinds oktober vorig jaar met de multiresistente bacterie Klebsiella pneumoniae. Zeker 21 patiënten die de bacterie hebben opgelopen zijn intussen overleden. Het Maasstad Ziekenhuis zou de infectierichtlijnen hebben overtreden. Gisteren werd bekend dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het Rotterdamse ziekenhuis per direct onder verscherpt toezicht heeft gesteld. Bovendien bleek dat ook revalidatiecentrum Rijndam in Rotterdam twee patiënten heeft geïsoleerd omdat ze besmet zijn met de multiresistente bacterie. Zeker 21 patiënten die de bacterie hebben opgelopen zijn intussen overleden.

Richtlijnen infectiepreventie

Volgens de voorzitter van de Werkgroep Infectiepreventie (WIP) had het ziekenhuis zich moeten houden aan de  WIP-richtlijn Maatregelen tegen overdracht van bijzonderresistente micro-organismen (BRMO). Volgens deze richtlijn worden patiënten die drager zijn van de bacterie zoals deze in het Maasstad Ziekenhuis is gevonden, in contactisolatie verpleegd. Een patiënt in contactisolatie wordt op een eenpersoonskamer verpleegd, met eventueel de deur open. In het geval van contactisolatie hoeft de verpleging geen beschermende kleding te dragen, wel handschoenen in het geval van contact met de patiënt.

Ga naar het Meldpunt Veilig Werken in het Maasstad Ziekenhuis


Door: redactie Nursing

Zie ook:
Dossier Maasstad ziekenhuis

Eerder in het nieuws
Bacterie ook in Rotterdams revalidatiecentrum
Maasstad Ziekenhuis onder verscherpt toezicht
Mogelijk 1800 besmettingen Maasstad Ziekenhuis
NOS: ‘Ziekenhuis overtrad infectierichtlijnen’
‘Maasstad Ziekenhuis test patiënt en personeel op bacterie’ 
‘Hardnekkige bacterie in Rotterdams ziekenhuis’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.