Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meldpunt verspilling: vooral klachten over medicatie en regeldruk

Bij het meldpunt voor verspilling in de zorg zijn al bijna 3750 meldingen binnen gekomen over onder andere geneesmiddelen: ongebruikte medicatie wordt niet hergebruikt en er blijft veel medicatie over.
Meldpunt verspilling: vooral klachten over medicatie en regeldruk
Foto: Arno Massee

Ook zijn er veel meldingen over verspilling als gevolg van te veel papierwerk door regels en protocollen. Dit schrijven minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer.

Overgebleven medicatie

Uit de meldingen blijkt dat ongebruikte geneesmiddelen niet worden hergebruikt. Ook blijven geneesmiddelen over omdat er voor een te lange periode wordt voorschreven en omdat geneesmiddelen in te grote verpakkingen worden geleverd. Oplossingen die de melders aandragen zijn bijvoorbeeld het mogelijk maken van hergebruik van geneesmiddelen, het doelmatig voorschrijven van geneesmiddelen (kortere periode en kleinere verpakkingen, maar ook maatwerk kunnen bieden) en het regelmatig uitvoeren van een medicatiecheck.

Regeldruk

Veel meldingen gingen ook over verspilling binnen zorgorganisaties door teveel papierwerk, regels en protocollen. Opvallend veel meldingen gaan over het management. Er zijn volgens de melders vaak te veel managementlagen, er is te weinig contact met de werkvloer en de managers verdienen te veel. Oplossingen die genoemd worden zijn het verminderen van managementlagen en versobering van arbeidsvoorwaarden. Eerder berichtte Nursing dat verzorgenden en verpleegkundigen checklisten zat zijn.

Meldpunt

Vanaf de opening van het meldpunt stroomden de meldingen al binnen: na een paar dagen waren er al 8.000 meldingen binnen. Alle meldingen worden deze zomer geanalyseerd zodat er in september een compleet beeld is van wat als verspilling wordt ervaren, zo schrijven Schippers en Van Rijn. Met deze analyse gaan de bewindslieden activiteiten starten om verspilling tegen te gaan.

 

Wil jij een melding van verspilling doen? Klik dan hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.