Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meldpunt voor zorgmedewerkers met financiële gevolgen van long covid

Vakbond FNV start een meldpunt voor zorgmedewerkers die vanwege langdurige covid-klachten financieel achteruit gaan.
Verpleegkundige van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland trekt beschermende middelen aan. In het voorjaar van 2020 was er nog onduidelijkheid over en gebrek aan beschermende middelen.

De vakbond laat weten dat steeds meer zorgmedewerkers zich melden omdat ze langer dan een jaar in de ziektewet zitten en in salaris terugvallen. Zij start nu een meldpunt om de omvang van het probleem in kaart te brengen.

Long covid-fonds zorgmedewerkers

De overheid moet snel werk maken van een Long covid-fonds, vindt de bond. Dat fonds zou een financiële tegemoetkoming moeten bieden aan mensen die op de werkvloer besmet zijn geraakt met covid-19 en daar langdurige klachten van ondervinden.

Problemen stapelen zich op

In april 2021 reageerde toenmalig minister Tamara van Ark (VWS) positief op een dergelijk steunfonds, meldt FNV. Daar is het nog niet van gekomen.

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: ‘Als reden horen we steeds dat het niet haalbaar is zolang het kabinet nog demissionair is. Maar de problemen van deze mensen stapelen zich op. Over drie maanden belandt de eerste groep medewerkers met long covid in de WIA omdat ze dan al twee jaar ziek zijn.’

Sommige slachtoffers wel gecompenseerd

Eerder dit jaar pleitte SEH-verpleegkundige en vakbondsconsulent NU’91 Marcel van Loon ook al voor financiële compensatie voor zorgverleners met aanhoudende klachten door covid-19. Zelf kampt hij al meer dan een jaar met zenuwpijn.

Van Loon: ‘De overheid gaf 10 miljoen euro aan het fonds van stichting ZWiC (Zorg na Werk in Coronazorg – red), maar daarvoor komen alleen zorgverleners in aanmerking die op de ic hebben gelegen, dus ik en veel anderen niet.’

Meest gemelde beroepsziekte

Covid-19 werd in april 2020 officieel erkend als beroepsziekte door het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). Covid-19 bleek vervolgens de meest gemelde beroepsziekte van 2020: bijna 2000 gevallen werden gemeld, waarvan 92% in de zorg. Volgens NCvB was dit echter nog een onderschatting van de werkelijke aantallen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.