Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Memorieklok voor dementerenden

Er is een nieuwe innovatie voor dementerenden in ontwikkeling: de memorieklok.

Met deze reminiscentieklok is ontwikkeld door Memorie Productions, een bedrijf dat de kwaliteit van leven van mensen met dementie wilt verbeteren. Het hulpmiddel is een verzamelplek van memorie items die variëren van fotokaarten uit de jaren 50 tot speciaal geselecteerde spellen waar de cliënt zelfstandig mee kan werken ter ondersteuning van de verzorgenden. Alle items zijn gebaseerd op zintuiglijke ervaringen. ‘De items kunnen mooie gespreksstof opleveren. Handig voor familie, omdat zij vaak niet zo goed weten waar ze het over moeten hebben’, vertelt stagiair Ramon Caljouw, die voor zijn afstudeeronderzoek een vragenlijst heeft gemaakt voor verzorgenden en zorgmanagers, om te zien hoeveel behoefte er aan een dergelijk hulpmiddel is.

 

Klok 

Het hulpmiddel is drie jaar in ontwikkeling, in nauwe samenwerking met Stichting Voor Regionale Zorgverlening in Zeeland (SVRZ), halverwege 2012 hoopt Memorie Productions de memorieklok te kunnen leveren. Caljouw: ‘Er is gekozen voor een memorieklok, omdat dit een belangrijk symbool voor dementerenden is. Een dementerende gaat in hun beleving steeds een stukje verder terug in de tijd. We konden ook een kast maken, maar dat is maar gewoon een kast.’ 

 

‘Minder medicatie nodig’

Het is de bedoeling dat dementerenden rustiger worden van de klok, waardoor er minder antipsychotica hoeft te worden voorgeschreven. De klok wordt dan ook een non-medicamenteuze innovatie genoemd.

 

Bron: Memorie Productions

 

Klik hier voor de vragenlijst over de behoefte aan de memorieklok (voor verzorgenden én zorgmanagers)

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.