Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mening over wel of niet reanimeren is veranderlijk

Meer dan een derde van de chronisch ernstig zieke patiënten wijzigt hun mening over wel of niet reanimeren of beademen minstens een keer per jaar. Vooral patiënten die dit aanvankelijk niet wilden, veranderden geregeld van mening.
Mening over wel of niet reanimeren is veranderlijk

Dat blijkt uit een studie van het CIRO expertisecentrum voor chronisch orgaanfalen en de Universiteit Maastricht onder ambulante dialysepatiënten, patiënten met ernstig COPD en patiënten met ernstig hartfalen.

Verandering in gezondheid
In totaal werden 265 patiënten ondervraagd die een jaar lang om de vier maanden werden bezocht door onderzoekers. Daarbij werd ook gekeken naar veranderingen in fysieke en mentale gezondheid, mobiliteit, afhankelijkheid, comorbiditeit, ziekenhuisopnamen en de aanwezigheid van een levenspartner. De resultaten van de studie zijn in oktober gepubliceerd in Chest.

Wel of niet reanimeren?
De onderzoekers zijn van mening dat regelmatige herhaling van de vraag wel of niet reanimeren noodzakelijk is, met name wanneer er sprake is van een verandering in de gezondheidstoestand, mobiliteit en bij symptomen van angst of depressie.

Gezondheidstoestand
Verslechtering van gezondheid en mobiliteit, en toename van angst en somberheid lijken van invloed op de veranderende voorkeur van wél reanimeren en/of beademen naar niet. Opmerkelijk genoeg was voor beademing het omgekeerde ook waar: een significant verband tussen verslechtering van gezondheid en mobiliteit met verandering van voorkeur van niet naar wél beademen. Voor reanimatie werd dezelfde associatie van verandering van weigering naar wél reanimeren gezien na het verlies van een partner.

Lees ook de blog ‘Wel of niet reanimeren’ van verpleegkundige Sandra Kleefstra.

Ntvg
Door: redactie Nursing

Meer Nursing


Nursing Event
Het Nursing Event is ons jaarlijkse vakevenement voor verpleegkundigen, dit jaar op donderdag 8 en vrijdag 9 december in De Reehorst te Ede. Met op 8 december de finale van de Nursing Challenge!
Meer informatie en aanmelden.


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.