Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Menselijke maat ontbreekt bij eHealth-toepassingen

E-health, het gebruik van ICT ter ondersteuning van de gezondheidszorg, is ondanks de grote potentie die het heeft niet op grote schaal doorgebroken. Onderzoekster Nicol Nijland, werkzaam bij de Universiteit Twente en het zorginnovatiebedrijf Medicinfo, onderzocht waarom veel toepassingen onvoldoende van de grond komen en ontwikkelde een onderzoeks- en ontwerprichtlijn voor gebruik van eHealth-toepassingen.
doktercomputer

Nijland promoveert op vrijdag 21 januari aan de Faculteit Gedragswetenschappen op haar onderzoek. Uit haar onderzoek komt naar voren dat bij veel toepassingen de menselijke maat ontbreekt. “Er wordt vaak te veel vanuit de technologie geredeneerd, waardoor zorgverleners en patiënten niet overweg kunnen of willen met technologie. Het ontwikkelen van hoogwaardige technologie alleen is niet voldoende: je moet zowel rekening houden met de mensen die de technologie moeten gebruiken als met de omgeving waarin de eHealth-toepassing moet functioneren. Het is daarom van belang om bij de ontwikkeling van eHealth-toepassingen de hele zorgketen te betrekken. Dan heb je het onder meer over zorgverleners, patiënten, ontwikkelaars, zorgverzekeraars, onderzoekers en de overheid.”

eHealthwiki
Om ontwikkelaars van nieuwe eHealth-toepassingen te helpen, ontwikkelde Nijland in samenwerking met het IBR-Center voor eHealth Research een adviesrichtlijn voor het ontwikkelen, evalueren en toepassen van eHealth-technologieën die werken, helpen en duurzaam zijn. Ze vergelijkt de adviesrichtlijn met een kookboek. “Ze bevatten alle ingrediënten die nodig zijn om succesvol eHealth-toepassingen te ontwikkelen.” De adviesrichtlijn bestaat uit verschillende methoden en instrumenten en is beschikbaar via ehealthresearchcenter.org/ehealthwiki/.

Toekomst
Ondanks de opstartproblemen is Nijland optimistisch over de toekomst van eHealth. “Ik heb het idee dat eHealth nu echt in een stroomversnelling komt. Ik ben onder de indruk van de technologische mogelijkheden. Er wordt in Nederland hard gewerkt aan zorginnovatie. Ik hoop dat ‘eHealthwiki.org’ kan helpen bij de verdere opmars van dergelijke innovatieve eHealth-toepassingen.”

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen
Bron: www.utwente.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.