Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Mensen met indicatie kunnen niet in zorginstelling terecht’

Ruim 10.000 mensen wachten op een plek in een verpleeg- of verzorgingshuis. Volgens veel zorginstellingen is er sprake van een maatschappelijk probleem. Maar het ministerie van VWS stelt dat slechts 65 mensen te lang wachten.
'Mensen met indicatie kunnen niet in zorginstelling terecht'

Actualiteitenprogramma Nieuwsuur heeft onderzocht hoe dit mogelijk is. Hieruit blijkt dat er twee categorieën wachtenden wordt onderscheiden: actief wachtenden en wenswachtenden. Actief wachtende mensen zijn toekomstige cliënten die tegen hun zin in op een plek in een zorginstelling wachten. Dit zijn volgens Actiz 65 mensen.

Wenswachtenden

Wenswachtenden zijn mensen die op eigen verzoek een plekje in een verzorgingshuis willen. Deze mensen hebben een voorkeur voor een bepaald verzorgingshuis. Als hier geen plek is, worden ze op een wachtlijst gezet. Omdat je je maar bij één zorginstelling mag inschrijven, kan het lang duren voordat je aan de beurt komt. Dat er een mogelijkheid is om ook bij een andere zorginstelling te checken of je er terecht kunt, is bij veel mensen onbekend. Daarnaast blijkt dat veel zorginstellingen met wachtlijsten wél plaats hebben voor nieuwe cliënten, maar dat ze hier geen geld voor krijgen. Dus staan de kamers leeg.

Uit onderzoek blijkt dat 37 zorginstellingen hun wachtlijsten een maatschappelijk probleem vinden. Er is volgens hen in toenemende mate sprake van schrijnende gevallen, die in eigen huis op een plekje in een verzorgingshuis wachten.

Hoge zorgzwaarte

In Nieuwsuur komt Ismay Kremers van zorginstelling Vredewold in Leek aan het woord: ‘Vooral mensen die nu op de wachtlijst staan hebben een hoge zorgzwaarte. Het zijn mensen die niet meer in staat zijn om zelf te alarmeren, niet meer weten waarom je op zo’n knop drukt. Als je een indicatie hebt, is je situatie niet mild en heb je zware zorg nodig. Dan moet je gewoon opgenomen kunnen worden op de plek waar je het prettigst denkt te kunnen leven.’

Bekijk hier de uitzending van Nieuwsuur terug

Hanneke Miedema van de Nationale Zorgautoriteit zien ze geen probleem: ‘Wij gaan ervan uit dat wenswachtenden bewust de keuze maken: ik wil alleen maar in zorginstelling Avondrood. Dan vind je het prima om tot die tijd thuiszorg te krijgen. We gaan er dan niet vanuit dat je schrijnend thuis zit te wachten en ook wel naar een andere zorginstelling wil.’ Advocaat gezondheidsrecht Tessa van den Ende: ‘Op deze manier word je dus weg gedefinieerd als wenswachtende. Slim bedacht, want zo houd je schrijnende en acute gevallen heel beperkt. Op papier.’

In de uitzending komt ook staatssecretaris Martin van Rijn aan het woord. Hij vind het moeilijk te erkennen dat er een probleem is, op basis van enkele gevallen. Uiteindelijk krijgt hij van de interviewer de woorden: ‘In gelul kun je niet wonen.’ Wel stelt Van Rijn: ‘Als iets heel urgent is, moet er gewoon een plek zijn.’

5 REACTIES

 1. Wat mij het meest irriteerde aan Dhr. van Rijn is dat er vanuit gegaan wordt dat vanaf 1/1/15 opeens alles anders zal zijn. Bij de mensen die nu op een plekje wachten in een huis van hun voorkeur is veelal zorg ingezet in de vorm van VP, PV, BG en dagbesteding of /behandeling. Deze mensen worden ook nu in de gaten gehouden tot opname kan worden gerealiseerd.
  En mocht het niet meer gaan thuis dan gaan we altijd in samenspraak met de klant en mantelzorger op zoek naar een opnameplek elders.

 2. Lees alle reacties
 3. Er gaan schrijnende situaties ontstaan. Ouderen die nog thuis wonen en wat mogelijk niet meer verantwoord is staan letterlijk met de rug tegen de muur.
  Graag ontvangen wij deze mensen in onze verzorgingshuizen waar ze met goede hulp, structuur en welzijn een goede oude dag kunnen krijgen.

 4. Omdat veel mensen niet op de hoogte zijn van de mogelijkheid tot het inhuren van een inwonende zorghulp via onze organisatie De Wit Thuiszorg , blijken er nu veel zorgbehoevenden thuis te wachten op een opname in een verpleeghuis. Met het inhuren van een inwonende zorghulp is een opname vaak helemaal niet nodig, en is de zorg voor de client 24 uur per dag gegarandeerd. Wij bieden deze oplossing al jaren, en tot volle tevredenheid van onze clienten. Wie weet is De Wit Thuiszorg ook een oplossing voor U?

 5. dit is dus de neoliberale strategie.
  Hef verpleeghuizen op en dan moet de omgeving of de markt maar een andere -overheidsgoedkope-oplossing zien te vinden.
  De particulier betaalde zorg omdat er restricties zijn bij gemeentelijke WMO..
  Diepteframe: gepensioneerden hebben geld zat..

 6. Met afgrijzen heb ik het nieuws op Nieuwsuur gevolgd over het probleem in de zorg.
  Steeds minder mensen kunnen terecht in een verzorgings-cq verpleeghuis maar hebben wèl zorg nodig. Nu kan die zorg wel geleverd worden maar ook op die zorg wordt door de regering bezuinigd!!! ik doel dan o.a op de 24 uurszorg die geboden kan worden door ZZP-ers! mensen ontvangen thuis, in hun eigen vertrouwde omgeving, zorg;veel goedkoper dan in een verpleeghuis!!! zowaar héél belangrijk voor mensen zoals de vader van Annemarie de Jager! om maar een voorbeeld te noemen.
  De zorgkantoren schijnen het voor het zeggen te krijgen….en van Rijn denkt ook dat ie er verstand van heeft!.laat me niet lachen!!!weten ze wel waar ze het over hebben??? laat mensen uit de praktijk eens aan het woord!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.