Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Mensen met pgb krijgen controleur op bezoek

Ongeveer 30.000 huishoudens kunnen de komende tijd een bezoekje verwachten van controleurs aan wie ze moeten laten zien dat ze hun persoonsgebonden budget wel echt aan zorg uitgeven.
Mensen met pgb krijgen controleur op bezoek

Op die manier wil staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) fraude met deze zorggelden tegengaan. De controleurs worden ingezet omdat er voor tientallen miljoenen euro’s met de zogeheten pgb’s wordt gesjoemeld, een trend waar de staatssecretaris zich flink zorgen over maakt. De toezichthouders zullen zichzelf uitnodigen voor een huisbezoek. Mensen mogen dat weigeren, maar zullen dan wel naar het kantoor moeten voor een gesprek.

Malafide zorgbureau’s

Een pgb geeft mensen de mogelijkheid om hun eigen zorg te organiseren. In de praktijk gaat het geld echter vaak op aan andere zaken. Ook zouden malafide zorgbureaus pgb’s aanvragen op naam van mensen die van niets weten en het geld vervolgens wegsluizen.

Extra toezicht nodig

Extra toezicht is volgens Van Rijn nodig omdat op dit moment maar 5 procent van de mensen met een pgb intensief gecontroleerd wordt. Volgens de staatssecretaris moet dat 20 procent worden. Mochten de controleurs bij het huisbezoek een vermoeden krijgen van fraude, dan worden speciale inspecteurs ingezet. Daarvan stelde Van Rijn er eerder 22 extra aan.

Hij vindt de maatregelen nodig omdat ’te allen tijde moet worden voorkomen dat mensen misbruik maken van een systeem dat bedoeld is om mensen met een beperking te helpen’.


Bron: ANP

3 REACTIES

  1. Controle kost vervolgens enkele miljoenen. Het zijn niet de individuen die debet zijn aan de kosten, het systeem zelf deugt niet.
    Indien regulier 10.000 euro kost en PGB 4.000 euro dan is dit alijd een besparing van 6000. Het wringt pas indien de zorgvrager deel uitmaakt van een gezin met 3 schoolgaande kinderen of alleen in een vrijstaande bungalow met 5 uitwonende dochters binnen loopafstand …

  2. Lees alle reacties
  3. Ik vind het triest dat maar 5% van de mensen die pgb ontvangen gecontroleerd worden. Geen wonder dat er op grote schaal gefraudeerd wordt. Net als met het opa en oma geld, waarvan voor invoering al bekend was dat het te duur zou worden. Een van de redenen dat er een jaar later al bezuinigd werd in de zorg, het geld moet toch ergens vandaan komen!!Er zijn voorbeelden van thuisverpleging door familieleden die een vergoeding krijgen die ze met werken nooit konden verdienen. Bedragen van netto meer als 3000 euro per maand, en niemand die controleert of dit gerechtvaardigd is. En daar zijn straks mensen het slachtoffer van die wel recht hebben op een PGB. Mensen die niets te verbergen hebben hoeven zich ook nergens druk over te maken.

  4. De totale niet belangstelling van de WMO mensen is ook debet aan dit alles.Je kunt melden wat je wilt, vragen wat je wilt er komt geen antwoord.Ze gaan alleen op een internetsite kijken of je niet teveel verdient voor een regio-taxikaart en als je dat ontdekt, dan wordt de mevrouw die het eerlijk zei ontslagen.Walgelijke mensen die eigenlijk helemaal niet weten wat gehandicapt zijn betekent en hoe moeilijk alles kan zijn.Dus doe daar ook maar eens wat aan als u toch bezig bent.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.