Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Merendeel verpleegkundigen wil geen zorgondernemer worden

Hoewel verpleegkundigen de kwaliteit van zorg in hun zorginstelling achteruit zien gaan door bezuinigingen en regeldruk, starten ze niet graag een zorgonderneming.
zzp
De verpleegkundige op de foto komt niet in het bericht voor. (Foto: Arno Massee)

Dat blijkt uit een online onderzoek van uitzend- en thuiszorgorganisatie HappyNurse. 740 zorgmedewerkers, waarvan bijna 300 verpleegkundigen, vulden via Facebook en Instagram een vragenlijst in.

Betere zorg

Volgens het onderzoek vindt ruim driekwart van de bevraagden dat ze niet meer de zorgkwaliteit kan bieden die ze zou willen. Redenen daarvoor zijn bezuinigingen en de overdaad aan regelgeving en rapportage. Een vijfde van de zorgprofessionals denkt dat ze betere zorg zouden kunnen leveren als zelfstandige. Desgevraagd zou 15% die stap ook echt durven zetten.

Redenen

Bijna een derde van de zorgprofessionals associeert ondernemen met een overdaad aan administratie. Ook vindt een deel het ondernemersrisico te hoog om zelfstandig aan de slag te gaan. Wat het voor hen makkelijker zou maken om een eigen bedrijf te beginnen, is begeleiding bij het opzetten en uitvoeren van een bedrijfsplan en het managen van een bedrijf (35%), de mogelijkheid om met weinig eigen geld of een kleine investering te kunnen beginnen (24%) en hulp bij boekhouding en administratie (22%).

6 REACTIES

 1. Beste Henk, zzp-ers betalen inderdaad geen pensioen premie, geen ww en geen wao premie. Wanneer zij geen werk hebben ontvangen zij ook geen ww en wanneer zij ziek zijn ontvangen zij ook geen wao uitkering.
  Voor hun pensioen moeten ze zelf sparen, voor een vangnet bij ziekte moeten ze zelf sparen of zich er duur voor verzekeren wat ook geldt voor arbeidsongeschiktheid. Kortom, ze draaien er zelf voor op. Het gaat niet ten koste van het sociale stelsel. Voordat je ergens je mening deelt zou het fijn zijn wanneer je een beetje op de hoogte zou zijn van de regels. Een fijn nieuwjaar!

 2. Lees alle reacties
 3. Veel ZZP-ers lijkt me een ongunstige ontwikkeling.
  In de eerste plaats zijn zij geen volwaardig lid van een team. Zijn over het algemeen niet betrokken bij het belang van de afdeling en het team. Niet in te zetten bij projecten of zich richten op een bepaald zorgonderwerp binnen de afdeling.
  Het tweede bezwaar is dat een groot aantal ZZP-ers ondermijnend zijn voor het sociale stelsel van ons land. Zij betalen veelal geen pensioenpremie, WW premie, WAO premie en dergelijke. Wanneer er steeds minder mensen bijdragen aan dit stelsel, komen deze voorzieningen in gevaar. Zeker als de jongeren ZZP- er worden omdat zij wel bijdragen met premies maar er nog weinig aanspraak op hoeven te doen.

 4. Voorzitters, managers en directieleden, die zelf geen wijkverpleegkundige zijn, of niet met wijkverpleegkundigen onderhandelen over contracten met zorgverzekeraars, kunnen wat mij betreft geen volwaardige partners zijn aan de onderhandelingstafel. Zij maken het wijkverpleegkundig werken ondergeschikt aan de belangen van zorgverzekeraars…..Zij maken de zorgbehoeftige client achter de voordeur niet mee….de wijkverpleegkundige wel.

 5. Tja, het glas is weer half vol. Als wij op het Nursing Event vragen naar de belangstelling voor goede informatie over zelfstandig starten dan krijgen we meer dan 100 aanmeldingen. Juist overdaad aan administratie is een van de motieven! Een medaille heeft altijd twee kanten. Het belangrijkste is dit: mensen hebben een hart voor goede zorg, als dat intern gehinderd wordt zoeken ze het extern.

  • Zzp schap bij Zorgprofessionals alleen nog maar aantrekkelijk bij 1 a 2 clienten of meer met zorgbehoeften van niet meer dan 4.5 uur per week of te wel 19 uur per maand. Darnaast moet je niet veel clienten bij 1 zorgverzekeraar hebben, want dan word je als medecontractant nog hoofdelijk aansprakelijk voor het overschrijden van het zorgbudget dat bij een intensieve client zo weg is. Kassa…… Met deze wurgcontracten en ingebouwde doelmatigheid heeft Karel H. ZZP’ers uitgeleverd aan de zorgverzekeraars waar wijkverpleegkundigen niet meer kunnen indiceren vlg de wet wat betreft de. AANSPRAAK verpleging. Als ZZP’er krijg je wel een hogere uurprijs vlg. hem maar je wettelijke bevoegdheid levert hij bij de zorgverzekeraars in.Daar zijn ZZP ers niet blij mee. En…. je blijft hoofdelijk verantwoordelijk voor de kwaliteit van zorg…..HaHa

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.