Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meteen de cel in voor ziekenhuisgeweld

Mensen die gewelddadig of agressief gedrag vertonen naar werknemers met een publieke taak, gaan vaker direct de cel in in afwachting van hun proces.
Meteen de cel in voor ziekenhuisgeweld

Dat staat in een nieuwe wet die minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid & Justitie) vandaag presenteren, aldus het AD.

Supersnelrecht
‘Vroeger’ kon Justitie verdachten alleen in voorarrest houden in het geval van supersnelrecht, wat betekende dat de verdachte al binnen 3 dagen voor de rechter kwam. In andere gevallen wachtten de verdachten hun rechtszitting thuis af. Opstelten en Teeven willen nu dat ook daders van moeilijker te bewijzen zaken in de cel moeten wachten op hun proces. Op deze verdachten wordt ‘gewoon’ snelrecht toegepast en worden soms pas na 17 dagen ter verantwoording geroepen. Wordt de verdachte op de rechtszitting veroordeeld tot een celstraf, dan moet hij deze aansluitend uitzitten. 

Geweld tegen verpleegkundigen
De bewindslieden willen met deze harde aanpak ‘glashelder maken’ dat ze geweld tegen hulp- en zorgverleners niet tolereren. ‘Deze misdrijven leiden tot grote maatschappelijke onrust en verontwaardiging. Het is in het belang van de samenleving dat de verdachte na zijn aanhouding vast blijft en na veroordeling meteen zijn straf uitzit,’ aldus Teeven in het AD.

Hoge prioriteit geweld publieke taak
Vorige week bleek uit onderzoeken van de onderzoeken van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (OOV) en de Arbeidsinspectie dat de politie hoge prioriteit geeft aan de opsporing van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak. Ook beschermen werkgevers in de publieke sector hun mensen steeds beter tegen agressieve cliënten.

Hogere straffen
Vanaf begin dit jaar wordt geweld tegen mensen met een publieke 200 procent harder bestraft dan in reguliere geweldszaken. Die verhoging betekent dat de Officier van Justitie een drie keer hogere straf zal eisen als er agressie en/of geweld is gepleegd tegen bijvoorbeeld verpleegkundigen.

Door: redactie Nursing

Eerder in het nieuws
Supersnelrecht na geweld tegen verpleegkundige

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.