Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Mexicaanse griep inmiddels epidemie

De Mexicaanse griep (H1N1) neemt een aanloop. Inmiddels is sprake van een milde epidemie in Nederland. De ziekteverschijnselen vallen mee. De meeste mensen knappen na een dag of drie alweer op.
Mexicaanse griep inmiddels epidemie

Het aantal griepgevallen in Nederland neemt in bijna alle regio’s toe. Van een griepepidemie is sprake wanneer meer dan 50 op de 100.000 inwoners kampen met griepachtige verschijnselen. In week 42 rapporteerden de huisartsen van de CMR-Peilstations van het NIVEL 76 mensen op de 100.000 inwoners met griepachtige verschijnselen.

Kinderen
Huisartsen zien vooral kleine kinderen met griep (0-4 jaar). In de 40 door de huisartsen ingestuurde en onderzochte neus- en keelmonsters van patiënten met griepachtige verschijnselen werd in week 42 dertien maal (32,5%) de nieuwe influenzavariant AH1N1 (Mexicaanse griep) aangetroffen. Van deze dertien patiënten waren er twee net teruggekeerd van een vakantie in het buitenland. In totaal is het virus de afgelopen 14 weken 58 maal aangetroffen bij de peilstations.

Vroeg in het seizoen
NIVEL-onderzoeker epidemioloog en huisarts Gé Donker zegt op de website van het Nivel dat de epidemie is zoals verwacht in oktober in Nederland is begonnen. Ook in België en andere omringende landen stijgt het aantal griepgevallen en in Scandinavië was dat de afgelopen weken al het geval. Er is tot nu toe geen indicatie dat de griepepidemie heftiger verloopt dan in voorgaande jaren. Wel vindt deze veel vroeger in het seizoen plaats dan gebruikelijk. Alle patiënten, bij wie het influenzavirus werd aangetoond hadden het pandemische AH1N1-influenzavirus, de Mexicaanse griep.’

CMR
De Continue Morbiditeits Registratie (CMR) Peilstations van het NIVEL vormen een representatieve groep van 61 Nederlandse huisartsen in 42 praktijken. Hun patiëntenpopulatie bestrijkt ongeveer 0,8% van de Nederlandse bevolking en is representatief naar regio en naar verdeling over stad en platteland. De huisartsen rapporteren wekelijks (waardoor trends zeer snel zichtbaar worden) of op jaarbasis over het vóórkomen van een aantal ziekten, gebeurtenissen en verrichtingen die in andere registraties ontbreken en daarin niet gemakkelijk zijn op te nemen. De CMR-peilstations bestaan sinds 1970. De meeste onderwerpen worden meerdere jaren achtereen vervolgd.

Nivel
Door: redactie Nursing

Ga naar het volledige dossier Mexicaanse griep

2 REACTIES

  1. mn kleinzoon was erg ziek en had alle verschijnselen bij de arts geweest om naar zn longen te luisteren huisarts zei het is of de seizoensgriep of mex er word niet getest nu is het wel onduidelijk of hij straks alsnog ingeent moet worden hij is 3 jaar tis allemaal erg verwarrend op deze manier. zoals alles omtrent deze griep steeds word alles weer verandert en bijgesteld zodat je dus echt geen hoogte er meer van krijgt.

  2. Lees alle reacties
  3. Is dit niet allemaal wat overdreven met die mexicaanse-griep? Er hoeft maar 1 iemand ziek te worden, en de ander begint ook te zeuren van ik voel me niet lekker…Na mijn gedachten valt het wel mee…Van een normale griep kun je ook wel overlijden, of een prikje halen bij de dokter. Een loopneus? Laten we maar naar de huisarts gaan, want stel je eens voor dat de nood toestand luidt. nee geloof er niet zoveel van.
    Zo had je voor een aantal jaar terug de varkenspest, en nog wat van die ziekte’s. Ziek lekker een paar dagen uit, en je voelt je weer zo vit als wat?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.