Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mexicaanse griep op een rij

Een overzicht van het verloop van de Mexicaanse griep in ons land.
Mexicaanse griep op een rij

20 augustus: In Nederland is donderdag een tweede persoon overleden aan de griep. Dat maakte het RIVM vrijdag bekend. Het gaat om een 58-jarige man die al ernstig ziek was. In totaal zijn sinds april 46 patiënten, onder wie deze man, opgenomen in het ziekenhuis.
17 augustus: De Gezondheidsraad adviseert niet alle Nederlanders in te enten tegen de griep. Alleen risicogroepen krijgen een vaccinatie. Minister Ab Klink van Volksgezondheid neemt het advies over.
14 augustus: Minister Klink en het Slotervaartziekenhuis botsen over het opzetten van een speciale polikliniek voor H1N1. In de grieppoli in het Amsterdamse ziekenhuis kunnen mensen zich laten testen op de griep.
7 augustus: Niet iedere patiënt met de Mexicaanse griep krijgt voortaan nog vanzelfsprekend Tamiflu voorgeschreven. Deskundigen hebben afgesproken de virusremmer alleen nog te geven aan risicogroepen.
5 augustus: In het UMC St. Radboud te Nijmegen is een verpleegkundige besmet met H1N1. Zij is de eerste Nederlandse verpleegkundige. De vrouw wordt onmiddellijk naar huis gestuurd.
4 augustus: In Nederland is vanaf april bij 663 personen de diagnose Nieuwe Influenza A (H1N1) bevestigd. Van hen zijn in totaal negen personen op enig moment in het ziekenhuis opgenomen geweest. De 17-jarige jongen die overleed aan de griep, is een van hen. Een deel van de opgenomen patiënten is inmiddels weer ontslagen.
31 juli: het aantal griepgevallen overschrijdt de 500-grens: er zijn nu 517 mensen in Nederland besmet met de Mexicaanse griep. Een week daarvoor stond de teller nog op 273.
27 juli: Verpleegkundig vakblad Nursing maakt bekend dat een kwart van de verpleegkundigen géén vaccinatie wil tegen H1N1.
21 juli: Het aantal vastgestelde griepgevallen ligt op 211. Van hen raakten 65 mensen in Nederland besmet.
10 juli: Het aantal griepgevallen ligt op 152, ruim een derde raakte in Nederland besmet.
21 juni: Het aantal griepgevallen ligt op 102, waarvan 47 binnenlandse besmettingen.
18 juni: Nederland koopt 34 miljoen griepvaccins. Met deze hoeveelheid kunnen alle Nederlanders tweemaal een prikje krijgen. Hoe duur de aankoop was, wil minister Ab Klink (Volksgezondheid) niet zeggen.
12 juni: Een 39-jarige man wordt opgenomen in het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Ruim een maand ligt hij met de Mexicaanse griep in quarantaine op de intensive care.
8 juni: De Mexicaanse griep blijkt in Nederland twee keer te zijn overgedragen van mens op mens. Dit zijn de eerste binnenlandse besmettingen; de meeste patiënten liepen het virus in het buitenland op.
30 april: Het eerste geval van Mexicaanse griep in Nederland wordt gemeld. Een 3-jarig kind heeft de ziekte onder de leden. Waarschijnlijk liep het de ziekte op in Mexico. Vanaf deze dag neemt het aantal besmettingen wekelijks toe. Ook maakt minister Klink op 30 april bekend dat Nederland bij de farmaceutische industrie een optie heeft genomen op 34 miljoen vaccins tegen Mexicaanse griep.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.