Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Miljoenen voor stages in zorginstellingen

Het stagefonds voor zorginstellingen wordt vanaf volgend jaar jaarlijks met 99 miljoen euro gespekt door de regering. Dat heeft staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) besloten na een evaluatie van het fonds.
Miljoenen voor stages in zorginstellingen

De staatssecretaris schrijft in de arbeidsmarktbrief van 4 maart dat het stagefonds steeds meer en betere stages realiseert. Zij baseert zich op een evaluatie van zorgstages, uitgevoerd door onderzoeksbureau Andersson Elffers Felix.

Stagefonds
Uit de evaluatie blijkt dat er de afgelopen drie jaar ruim twintig procent meer stageplaatsen zijn aangeboden in het middelbaar beroepsonderwijs. Het aantal plaatsen steeg van 24.000 in 2008 naar 29.000 in 2010. In het hoger beroepsonderwijs is het aantal van 5.000 stageplaatsen nagenoeg gelijk gebleven, ondanks enkele factoren die een remmend effect hadden op het aantal stageplaatsen, zoals fusies, reorganisaties en bezuinigingen. Dankzij het stagefonds hebben in 2010 zo’n 1400 zorgconcerns een stageplaats kunnen regelen voor bijna 100.000 studenten.

Kwaliteit begeleiding verbeterd
Naast meer stageplaatsen blijkt uit de evaluatie ook dat de kwaliteit van de stagebegeleiding is verbeterd. Zowel de zorginstellingen als de betrokken onderwijsinstellingen geven dit aan. Dankzij het stagefonds kunnen zorginstellingen investeren in betere stagebegeleiding.

Begeleidingstijd voor verpleegkundige
Belangrijk is wel dat er voldoende begeleidingstijd wordt ingeroosterd voor de verpleegkundige die de stagiair begeleidt. Uit onderzoek van het NIVEL blijkt dat stagebegeleiders met ingeroosterde begeleidingstijd vaker zijn tevreden over de kwaliteit van de stagebegeleiding. Slechts bij 30 procent van de stagebegeleiders wordt begeleidingstijd ingeroosterd. Stagebegeleiders besteden wekelijks zeker 1,5 tot 2 uur meer tijd aan stagebegeleiding dan zij daar officieel voor krijgen.

Rijksoverheid
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.