In haar proefschrift meldt Patiwael dat het poeder in de handschoenen een belangrijke oorzaak is van beroepsallergie, die veel voorkomt bij verpleegkundigen, verzorgenden en operatiekamermedewerkers.
Gevoeligheid
Patiwael bracht de ervaringen van twee vergelijkbare groepen OK-medewerkers in kaart (ongeveer 350 mensen). De ene groep droeg gepoederde handschoenen, de andere groep poedervrije handschoenen Onder medewerkers die ongepoederde latex handschoenen gebruiken, kwam zowel gevoeligheid als allergie voor latex opvallend minder vaak voor.
Meer Nursing
NursingBanen
Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl
Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.
NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.
Prima onderzoek van Jiska. Er heersen teveel vooroordelen, veronderstellingen en vooral misvatingen over beschermende handschoenen, waarover grosso modo gezegd kan worden dat het middel erger blijkt te zijn dan de kwaal. Waar blijft het volgende onderzoek over de werkelijke bescherming die nitriel handschoenen bieden (en tegen welke “prijs”)?
Ze is hier toch echt 14 maart op gepromoveerd, Interplay between work and allergy.
Blijkbaar gewoon een bevestiging; de wetenschap onderzoekt soms ook haar eigen eerdere bevindingen. Denk maar aan die deeltjes die sneller waren dan het licht; nog een keer onderzocht en blijkbaar toch niet waar.
Dit onderzoek is toch zeker 10 jaaR gelden uitgevoerd? Is die mevrouw nooit op de OK geweest?
@Phpieterse De redactie heeft niets verwijderd. Er zijn soms problemen met de code die je onderaan je reactie moet invullen. Excuses voor het ongemak.
In 1990 had ik, naast mijn werkzaamheden als ic-verpleegkundige, materiaal als subtaak. Toen al was het duidelijk dat goedkope latexhandschoenen minder goed tijdens het produktieproces werden gespoeld. Veel losse partikels die bij huidcontact en inademen voor allergie konden zorgen. In 1995 bezocht ik diverse ziekenhuizen in de States die op de voordeur de boodschap hadden staan:”Latexfree Zone”. Dat zegt toch wel wat?
Ken deze Jitske niet, maar als zij nog eens met zo’n uitgekouwd onderwerp en dito uitslag komt, mag zij van mij voor een zorgassistent ingewisseld worden. Laat haar anders eens onderzoeken waarom bijvoorbeeld Lyorthol en Alhydex (glutaraldehyde) “opeens” uit de voorraad verdwenen!
OK, verder geef ik Reedbusiness het voordeel van de twijfel maar het stond er wèl gedurende korte tijd op!
Jammer dat mijn vorige commentaar zonder omwegen verwijderd werd! En toch blijf ik erbij, Jitske’s stelling werd al meer dan 20 jaar geleden bewezen. Waar om dan nogmaals zo’n onderzoek doen? Misschien omdat elk onderzoek geld voor een instelling oplevert?
Reedbusiness zou zich kritischer dienen op te stellen!
Wat een oud nieuws! Dit is al jaren bekend en al meermaals eerder onderzocht. Vandaar dat de arbeidsinspectie ondermeer in 2003 en 2005 inspectieprojecten heeft uitgevoerd om het gebruik van latexvrije handschoenen te controleren. Het gebruik van latexvrijwe handschoenen staat ook in de huidige arboctalogus van alle deelsectoren van de zorg.
Kijk ook eens op 123allergie.tk voor meer informatie over de meest voorkomende allergieen