Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder angst voor borstkanker na advies

Vrouwen zijn minder bang dat zijzelf of hun familieleden borstkanker krijgen als zij zijn geadviseerd over de erfelijkheid van de ziekte. Dat effect doet zich niet alleen direct na het laatste adviesbezoek voor, maar ook nog zes maanden later. Dat blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het UMC Utrecht en het NIVEL in Patient Education and Counseling.

Erfelijkheidsadvisering informeert vrouwen over hun persoonlijk risico op borstkanker. De verwachting is dat zij daardoor beter kunnen omgaan met een verhoogd risico op borstkanker en dit minder spanning geeft.

Te hoog
Hoewel de vrouwen na het advies minder angstig waren en een grotere mate van controle ervaarden, schatten de meesten van hen hun eigen risico’s nog altijd te hoog in, zowel direct na het advies als een halfjaar later. Hun kennis van de erfelijke borstkanker verbeterde in deze periode evenmin, mogelijk omdat de informatieverstrekking niet optimaal was.

Geen borstkanker
Advisering blijkt vooral een gunstig effect te hebben bij vrouwen die geen borstkanker hadden, zo ontdekten de onderzoekers. Met hen vergeleken, schatte van de vrouwen die de ziekte wel hadden, een groter deel na het advies hun risico’s nog te hoog in.

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen
Bron: Nivel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.