Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder bang voor ziekenhuis door virtual reality

Patiënten die tegen hun behandeling in het ziekenhuis opzien, kunnen zich in het Máxima Medisch Centrum (MMC) dankzij virtual reality mentaal voorbereiden.
00000bril2.jpg
Foto: YouTube

Het Máxima Medisch Centrum bereidt haar patiënten als eerste ziekenhuis ter wereld voor met virtual reality: Infor-Med. Dit om de angst voor behandelingen te reduceren of zelfs te voorkomen, bijvoorbeeld als de patiënt gips moet laten verwijderen of een afspraak voor een keizersnede heeft. De patiënt download dan de speciale app voor de telefoon, en kijkt via een speciale virtual reality bril naar een levensechte voorlichtingsvideo die laat zien wat de patiënt precies te wachten staat. De bedoeling is dat deze realistische beleving de patiënt meer controle en vertrouwen geeft, waardoor de angst vermindert.

Kinderen voorbereid op bloedprikken

Infor-Med is ontwikkeld door arts-onderzoeker Stefan Van Rooijen en chirurg Gerrit Slooter van MMC. Slooter: ‘Patiënten hebben aangegeven dat ze behoefte hebben aan een levensechte beleving om vooraf te weten wat ze in het ziekenhuis te wachten staat. Een standaard folder blijkt daarin niet afdoende.’ Met technische ondersteuning van de Health Innovation Campus, Brainport Development en Visyon360 werd onlangs de eerste virtual reality-video gelanceerd die kinderen in het Máxima voorbereidt op bloedprikken. Inmiddels zijn er meerdere video’s gemaakt over behandelingen waar veel patiënten angstig voor zijn: een keizersnede of gips afzagen bij een kind. Ook zijn er video’s ter voorlichting, zoals over abnormaal vaginaal bloedverlies bij vrouwen en over liesbreukoperaties waarvoor in MMC veel aandacht is.

Keizersnede in virtual reality 

Gynaecoloog Martina Porath is enthousiast over de virtual reality-video die vrouwen voorbereidt op een bevalling via de keizersnede. ‘In een folder of mondeling kun je vrouwen niet volledig voorbereiden op deze ingrijpende ervaring. Zolang je het niet zelf beleeft, blijft het abstract en onwerkelijk. Dat is precies de kracht en de meerwaarde van deze innovatie. Vrouwen krijgen een realistisch beeld van wat er gaat gebeuren. Vanaf de ontvangst op de afdeling tot het moment waarop ze met hun kindje op de borst op de kamer liggen; ze beleven elke stap, het voelt alsof ze er gewoon bij zijn. Ze kunnen alle hoeken van de kamer zien. Als ze naar links kijken, zien ze de baby. Kijken ze naar rechts, dan staat daar de anesthesist.’

Ook verpleegkundigen bedenken innovatieve ideeën. Zo bedacht deze kinderverpleegkundige een stuur waarmee kinderen hun ziekenhuisbed naar de OK kunnen ‘sturen’. Lees meer 

De innovatie Infor-Med is een zusje van VisitU, een eerdere technologische vinding van Stefan van Rooijen die MMC met succes op de kinderafdeling heeft doorgevoerd. Met een virtuele bril kunnen jonge patiëntjes via een livestreamverbinding contact leggen met hun familie en wanen ze zich even helemaal thuis. De nieuwe technologie maakt een ziekenhuisopname voor kinderen een stuk aangenamer en bevordert daarmee hun herstel.

Bekijk hieronder hoe Infor-Med in zijn werk gaat

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.