Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder bedhekken en verpleegdekens gebruikt

Het gemiddeld aantal vrijheidsbeperkende maatregelen bij mensen met dementie in zorginstellingen is verminderd tussen 2009 en 2011. Dit geldt vooral voor het aantal bedhekken en verpleegdekens.
fixeren

 

Daarnaast blijkt in 2011 zeventig procent van de 140 onderzochte woonvormen geen gebruik meer te maken van onrustbanden. In 2009 was dit nog slechts vijftig procent. Dit blijkt uit nieuwe onderzoeksresultaten van de Monitor Woonvormen Dementie van het Trimbos-instituut.

 

Succesvolle interventies

Het beleid, de campagnes en interventies in de afgelopen jaren lijken vruchten af te werpen, al blijft er nog steeds ruimte voor verbetering. Dit blijkt uit In de Monitor Woonvormen Dementie zijn behalve vrijheidsbeperkende maatregelen ook het psychofarmacagebruik en de betrokkenheid in activiteiten van bewoners als indicatoren van de kwaliteit van zorg gemeten.  Deze resultaten zijn juist zorgelijk.

 

Anti-psychotica
Het aantal mensen met dementie in zorginstellingen dat anti-psychotica  gebruikt, is niet verminderd. Gemiddeld gebruikt nog steeds meer dan één op de vier bewoners in de onderzochte woonvormen anti-psychotica.  Ondanks alle aandacht in de afgelopen jaren voor de schadelijke gevolgen bij deze doelgroep en de voorkeur voor een niet-medicamenteuze aanpak.

 

Betrokken bij activiteiten
Hoewel bewoners bij meer typen activiteiten betrokken worden, gaat het nog steeds om slechts een klein aantal activiteiten. In 2009 waren dit nog geen vier verschillende activiteiten in de afgelopen drie dagen, in 2011 is dit gestegen naar meer dan vijf typen activiteiten.  Een grotere betrokkenheid bij activiteiten, vooral die aansluiten bij hun behoeften en voorkeuren, is belangrijk voor het welbevinden van mensen met dementie.

 

Toename vrijwilligers
Een onverwachte bevinding was de forse toename van de structurele bijdrage van vrijwilligers. Waarschijnlijk raken woonvoorzieningen steeds meer doordrongen van het feit dat vrijwilligers een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de dementiezorg, bijvoorbeeld om met bewoners individuele activiteiten te ondernemen of om toezicht te houden.

 

Bron: Monitor Woonvormen Dementie – Trimbos Instituut

 

Volg het laatste zorgnieuws op Twitter: https://twitter.com/verzorgendentvv

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.