Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder doorligwonden in zieken- en verpleeghuis

Het aantal patiënten in ziekenhuizen met doorligwonden (decubitus) is de laatste jaren afgenomen van 23 tot 12 procent. In verpleeghuizen daalde het percentage decubitusgevallen van 33 naar 18 procent.
Minder doorligwonden in zieken- en verpleeghuis

Dat blijkt uit een meting van het onderzoeksinstituut Caphri van de Universiteit Maastricht. Doorligwonden ontstaan vooral bij oudere patiënten die lang in dezelfde houding liggen of zitten en een slechte lichamelijke conditie hebben. Met een goede verzorging kan decubitus meestal worden voorkomen. De wonden zijn erg pijnlijk voor de patiënt. Ze genezen langzaam; behandeling kost de gezondheidszorg veel extra geld. Het ministerie van Volksgezondheid heeft veel moeite gedaan om organisaties van artsen, verpleegkundigen en verzorgenden te bewegen meer aandacht te besteden aan het voorkomen van decubitus. Dat beleid lijkt nu te werken. Volgens de onderzoekers zijn de prestaties verbeterd. Ook ondervoeding blijkt minder vaak voor te komen binnen de instellingen dan voorheen.

Incontinent
Uit de meting blijkt verder dat veel cliënten incontinent zijn, met name in verpleeghuizen. Vanuit de sector worden dit jaar activiteiten ondernomen om dit probleem aan te pakken. Een op de tien cliënten blijkt in de maand voorafgaand aan de meting gevallen te zijn en ongeveer één op zeven cliënten heeft de laatste zeven dagen te maken gehad met fixatie (vooral in verpleeghuizen), met name door middel van bedhekken en om te voorkomen dat de cliënt valt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.