Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder infecties op ic door continue antibiotica

Het bestrijden van infecties bij ic-patiënten kan veel beter en goedkoper.  
Minder infecties op ic door continue antibiotica

De oplossing ligt in continue toediening van antibiotica of hogere doseringen. Dat blijkt uit onderzoek van intensivist Arthur van Zanten, die vandaag aan het VU medisch centrum in Amsterdam promoveert.

Cefotaxime
Uit het onderzoek blijkt onder meer dat een continue toediening van de veel gebruikte groep betalactam antibiotica (waaronder ook cefotaxime) via een pomp het beste resultaat geeft bij het bestrijden van de infectie. Ook is de kans op resistentie kleiner door de voortdurende aanwezigheid van het geneesmiddel in het bloed.

Perfusorpomp
Van Zanten noemt het opvallend dat bij continue toediening minder antibioticum gebruikt kan worden. Dan snijdt het mes aan twee kanten: de medicatiekosten verminderen en ook de personeelskosten worden lager als het antibioticum via een perfusorpomp continu wordt toegediend in plaats van via het gebruikelijke korte AB-infuus.

Ciprofloxiacine
Een ander veelgebruikt antibioticum op de ic is ciprofloxacine. Dat wordt vaak in te lage dosering toegediend. Van Zanten pleit daarom om vaker antibioticaspiegels te meten en hogere doseringen toe te passen. Niet alleen om de infectie te bestrijden, maar ook om resistentie te voorkomen. 

Door: Redactie Nursing
VU medisch centrum

Lees ook:

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.