Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder leervermogen door licht slapen

Als je 's nachts licht slaapt of een verstoring hebt, dan neemt het vermogen om nieuwe dingen te leren sterk af. Dat blijkt uit een onderzoek van het VU medisch centrum en het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen.
Minder leervermogen door licht slapen

Verstoorde nachtrust
De resultaten van het onderzoek hebben betrekking op mensen wier slaap wordt verstoord door bijvoorbeeld een lawaaiige omgeving, stress of een door zwaarlijvigheid veroorzaakte apneu.

Minder hersenactiviteit
In de studie werd de slaap van proefpersonen ondieper gemaakt door geluid af te spelen. Deze proefpersonen sliepen niet korter dan de deelnemers die ongestoord konden slapen. MRI-beelden van hersenactiviteit van de deelnemers die ondiep hadden geslapen, lieten zien dat zij een deel van de hersenen, de hippocampus, minder goed konden activeren. De hippocampus is een essentieel gebied waar belangrijke informatie wordt vastgelegd en minder belangrijke verwijderd, zodat er capaciteit voor nieuwe informatie vrijkomt.

Slaap je slim
Slaap is dus nodig voor het opnemen van nieuwe informatie, net zoals slaap een rol speelt bij het onthouden van dingen die vóór het slapen zijn geleerd

Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen

Door: Redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.