Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Te weinig stages voor verzorgenden

Het aantal stageplaatsen in de ouderenzorg daalt de komende tijd met mogelijk 15 tot 20 procent. Dat schrijft werkgeversvereniging ZorgZijn Werkt.
Te weinig stages voor verzorgenden

De belangrijkste oorzaak is volgens de werkgeversverenging dat steeds meer ouderen thuis blijven wonen, als gevolg van de afbouw van de verzorgingshuiscapaciteit. De tekorten zullen dan vooral ook voelbaar zijn onder de mbo’ers: verzorgenden (niveau 3) en eventueel verpleegkundigen niveau 4.

Begeleiden

Het aantal stageplekken in de thuiszorg is altijd al lager geweest dan in bijvoorbeeld verpleeg- en verzorgingshuizen of de ziekenhuizen. Volgens cijfers van ZorgZijn is het percentage in de extramurale zorg slechts 1 procent stageplaatsen tegenover 9 procent bij zorg in een verpleeg- of verzorgingshuis. ‘Begeleiding van stagiairs is intramuraal nu eenmaal beter te organiseren omdat één begeleider meerdere stagiairs begeleidt en vaak ook specifieke trainingen of feedback van leidinggevenden kan krijgen om deze begeleidende taak beter uit te oefenen’, zegt woordvoerster Marlies Rosenbrand op Skipr.nl. ‘Verder zijn intramuraal ook meer taken die zonder werkervaring relatief makkelijk uit te voeren zijn, denk aan welzijnsactiviteiten of het helpen bij de maaltijd.’

Lage prijzen, minder stageplekken

Daarnaast kent het werken in een thuissituatie beperkingen. ‘Thuis kunnen twee mensen soms niet goed werken, bijvoorbeeld vanwege te kleine badkamers’, aldus Rosenbrand. ‘Bovendien stellen niet alle cliënten en hun families het op prijs dat een stagiair mee komt.’

ZorgZijn Werkt verwacht niet dat het verdwijnen van stageplekken in de intramurale zorg zomaar kan worden opgevangen door meer nieuwe plekken in de extramurale zorg te realiseren. Werkgevers in de thuiszorg geven aan moeite te hebben de begeleiding op een goede en efficiënte manier te organiseren. Daarbij komt nog de complicerende factor van de scherpe aanbesteding in de extramurale zorg. Lage prijzen betekenen enerzijds minder middelen voor stagiairs en daarmee nog minder stageplekken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.