Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder sterfte op IC door insulineregulatie

De sterfte op een intensive care vermindert aanzienlijk als je de glucosespiegel streng onder controle houdt met insuline. Dit is gebleken uit onderzoek aan de universiteit van Leuven.
Minder sterfte op IC door insulineregulatie

 

Iedere verpleegkundige weet dat een te hoge bloedsuikerwaarde nadelig is voor de patiënt. Toch is pas sinds 2001 bekend dat het strikt nastreven van normoglycemie (4,4-6,1 mmol/l of 80-110 mg/dl) levensreddend kan zijn bij patiënten op de afdeling intensieve zorg, ook bij niet-diabetespatiënten.

Daling van het sterftecijfer
Op de afdeling heelkundige intensieve zorg toonde men aan dat de sterftegraad bijna halveert als je er met insuline voor zorgt dat de bloedsuikerspiegel op zijn normale waarde blijft. Voor de afdeling medische intensieve zorg, waar niet-chirurgische patiënten met een heel hoge kans op overlijden verblijven, daalde het sterftecijfer met 20% na een behandeling met insuline.

Minder infecties
Naast een daling in mortaliteit komen ook infecties, nierproblemen en zenuwschade minder voor. Patiënten hebben daarbij minder bloedtransfusies nodig, hoeven minder beademd te worden en zijn ook veel sneller voldoende hersteld om naar een gewoon ziekenhuisbed te verhuizen. Vooral de afname van het aantal infecties vormt mogelijk een belangrijke verklaring voor de afname in sterfte.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.