Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder valpartijen dankzij gepimpte rollator

Gebreide hoesjes, voetbalsjaaltjes, glitters… dementerende bewoners van een Amerikaans verpleeghuis hebben opgefleurde rollators, waardoor ze vaker lopen én minder vallen.
pimp-my-zimmer-essec-county-council.jpg

Het idee voor het opfleuren van de rollators komt van zorgmanager Angela Donlevy. ‘Op een nacht werd ik wakker uit een droom over de grijze rollators. En ik dacht: waarom maken we die grijze rollators niet mooier? Ik stelde aan twee activiteitenbegeleiders voor om de rollators te personaliseren. We gingen naar de winkel en kochten linten, bloemen, veren en bellen… We zijn met de bewoners gaan zitten en we hebben samen de rollators opgeknapt. De mensen met dementie plakten ze meteen helemaal vol.’

Minder valpartijen

Het pimpen van de rollators heeft het gewenste effect, vertelt Donlevy: ‘Normaal zagen ze hun rollator niet staan, en vergaten ze hem te gebruiken. Nu ze er opvallend uitzien, worden ze goed gebruikt door de bewoners, en zijn ze er zo aan gehecht dat je ze zelfs niet mag aanraken, haha!’ Wanneer er een nieuwe bewoners binnenkomt, wordt aangeboden dat ze de rollator kunnen opknappen. ‘Als je het niet wilt, dan hoeft het natuurlijk niet. Maar de meesten vinden het hartstikke leuk.’ Volgens het verpleeghuis zijn de valpartijen met zestig procent afgenomen.

Ook inspirerend: verzorgende Sylphia bedacht de Herinneringendoos voor cliënten met dementie, wat mooie gespreksstof oplevert. Lees meer >> 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.