Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder verwarring dementie door speciale verhuizer

Donny Zwennes (34) verhuist mensen met dementie in Den Haag, en richt hun nieuwe woonruimte zoveel mogelijk in zoals het was.
verhuizen_dementie.jpg

Is jouw service alleen voor mensen uit Wassenaar met een dikgevulde portemonnee?
‘Zeker niet. Ik vind dat iedereen hier gebruik van moet kunnen maken, dus ook de mevrouw in een flat met een AOW’tje. En dat gebeurt dus ook.’

Hoe ben je op dit idee gekomen?
‘Ik heb altijd een klik gehad met ouderen. Mijn vader verzorgt al bijna twintig jaar met zijn geluidsverzorgingsbedrijf het geluid  van diverse Alzheimercafé’s, waardoor ik van jongs af aan in contact kwam met mensen met dementie. Ik hoorde hoe heftig een verhuizing naar het verzorgingshuis voor hen is. Uiteindelijk geloofde ik zo in dit idee, dat ik mijn baan als voorlichter bij de Kamer van Koophandel ervoor opgaf.’

En? Is het succesvol?
‘Jazeker! Ik doe zo’n drie à vier verhuizingen per week, en heb erg veel aanvragen. Voor zover ik weet ben ik de enige die dit in Nederland doet. Best gek, als je bedenkt hoeveel mensen er met dementie zijn, en hoe blij ze zijn dat ik er ben.’

Hoe ga je te werk?
‘Ik ga eerst op bezoek bij de klant, en loop samen het huis door om te zien welke spullen een grote emotionele waarde hebben. Daarna ga ik in gesprek met de familie, want vaak hebben zij ook wensen. De woonruimte is na de verhuizing meestal een stuk kleiner, dus dat kan betekenen dat de zithoek met zes stoelen die de familie graag mee wil, niet mee kan omdat de klant zelf graag een vitrinekast mee wil. Vaak begrijpt de familie dat uiteindelijk wel.’

 

Je maakt ook foto’s?
‘Ja, van alle ruimtes. Dat gaat heel gedetailleerd: van de volgorde hoe bepaalde beeldjes staan, tot hoe een schilderij in de gang hangt. In de nieuwe woonruimte kan de familie het idee hebben: die lege muur boven de tv, daar past dat schilderij van de gang veel beter. Maar dat is dus funest: dat schilderij hoort op de gang, dat is de klant gewend. Als je het opeens ergens anders hangt, kan dat voor verwarring zorgen. In de nieuwe woonruimte probeer ik zoveel mogelijk “dupliceren”: ik zet alles zoveel mogelijk neer zoals het in het oude huis stond.’

Door de inrichting van de woning af te stemmen op de persoon, kun je probleemgedrag bij dementie met de helft verminderen. Klik hier voor 3 handige tips>>

 

Waarom is dat zo belangrijk?
‘Voor iemand die dement is, is een  verhuizing ontzettend ingrijpend. Als de inrichting dan ook nog eens anders is, wordt de verwarring en frustratie nog groter. Ik hoor regelmatig dat mensen er agressief van worden, slecht slapen of gaan dwalen door de gangen.’

Jouw klanten hebben daar geen last van?
‘Ik ben nu een jaar bezig, en heb serieus nog nooit klachten gehad. Het mooiste is als je een klant nadien vraagt hoe de nieuwe woning bevalt, en hij antwoordt: “Hoezo? Ik woon hier al veertig jaar?” Of de mevrouw die al zes jaar in dezelfde stoel zat en sliep, en nooit naar buiten ging. Nadat ze verhuisd was, was ze opeens weer in haar eigen bed gaan slapen. Dat geeft toch het idee dat ze zich genoeg thuis voelt om dat te doen. Door dit soort voorbeelden ben ik ontzettend blij dat ik dit dankbare werk mag doen.’

Klik hier om naar de website van Zwennes Totaal Service.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.