Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Minipauzes geven geen energieboost

Even koffie drinken of kletsen met die leuke collega. Je zou denken dat je na zo’n 'minibreak' met frisse moed weer aan het werk gaat. Maar Amerikaans onderzoek toont het tegendeel aan.
Minipauzes geven geen energieboost

Charlotte Fritz van de Portland State University heeft onderzoek gedaan naar het effect van (mini-) pauzes op het werk. Minipauzes zijn al die kleine dingen die we doen gedurende onofficiële pauzes op het werk. Denk aan thee halen, praten met collega’s of even Facebook checken. Fritz onderzocht deze pauzes met het idee dat ze bijdragen aan het herstel van medewerkers en dat daarna het werk met hernieuwde energie opgepakt kan worden.

Wandeling helpt ook niet
Wat blijkt? Niet werkgerelateerde pauzes zoals een glas water halen of naar de wc gaan, hebben geen invloed op de energiebalans. Dat geldt ook voor het maken van een wandeling buiten. Fritz: ‘Dit lijkt contra-intuïtief . Toch blijkt er geen statistische relatie te zijn tussen naar buiten gaan voor frisse lucht en het niveau van vitaliteit of vermoeidheid.’ Activiteiten zoals muziek luisteren of plannen maken voor het weekend hebben zelfs een negatief effect op de energiehuishouding van werknemers.

Verrassend genoeg blijken werkgerelateerde pauzes wel nieuwe energie op te leveren. Bijvoorbeeld een collega helpen, een compliment van je leidinggevende krijgen of een to-do-list maken.

Vakantie
Fritz heeft haar onderzoek vervolgens uitgebreid naar alle vormen van pauze en vakantie. Hieruit is naar voren gekomen dat medewerkers afstand moeten nemen van werk om echt tot rust te komen. Ze stelt dat dit tijdens korte pauzes of de lunch niet lukt en ook niet praktisch is.  Maar als je naar huis gaat is het goed om het werk los te laten. In die zin is de ‘ouderwetse’ negen-tot-vijf-gedachte volgens Fritz helemaal zo gek nog niet.

Fritz was verrast door dit onderzoeksresultaat. Ze voorziet problemen voor het welzijn van medewerkers op langere termijn nu van steeds meer medewerkers wordt verwacht dat ze altijd en overal beschikbaar en bereikbaar zijn.
Vakanties zijn goed om los te komen van het werk. Echter, het effect van een vakantie ebt snel weg, ongeacht de lengte van de vakantie. Fritz raadt aan daarom meer korte vakanties per jaar te nemen, zodat je vaker loskomt van je werk.

Harvard Business Review, P&O actueel

Meer Nursing

Vacatures in je mailbox
Ben jij toe aan een nieuwe job of wil jij weten welke vacatures er zijn in jouw vakgebied? Meld je dan aan voor de vacature-nieuwsbrief.

Dossier Carrière
Sollicitatietips op een rij, do’s en don’ts tijdens je functioneringsgesprek en het laatste carrière nieuws vind je in het dossier Carrière…

NursingBanen
Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


3 REACTIES

 1. misschien iets met focus?
  als het druk is en er is geen tijd voor tussendoortjes dan loopt alles soepel, gesmeerd en tot grote voldoening. soms gaat het niet helemaal lekker als het druk is maar bij de eva van de dag hoor ik vaak dat iedereen wel lekker gewerkt heeft goed de focus heeft kunnen houden maar dat er soms kleine dingen zijn die roet in het eten gooien (op 2 plaatsen te gelijk gewenst zijn bv)
  echter is het een rustige overzichtelijke dag, dan zijn er tussendoortjes en verslapt ook de aandacht en kan men zelfs nog tijd te kort komen, want het kan immers allemaal straks nog wel. deze dagen worden vaak bij de dageva gekenmerkt met kleine frustratietjes.

 2. Lees alle reacties
 3. De uitslag verwondert mij niet. Wij zijn namelijk niet meer gewend om ‘even’ los te komen van ons werk. We gaan maar door in ons hoofd, zeker als wij samen gaan koffie drinken.
  De praktijk heeft wel geleerd dat de eenvoudige techniek van Stoppen-Landen-Kijken wél goed werkt, een dergelijk moment wordt altijd, zonder uitzondering ervaren als een moment van ruimte en afstand dat voedend werkt. Dát is de ervaring die we graag op drukke momenten willen hebben.

 4. Tja..ik vraag me af.
  Verplegen/verpleegkunde is erg cultuurgevoelig.
  Beroepsuitoefening in de USA of bijv. Cyprus of WestAfrika blinkt uit door gigantische verschillen.
  Ik vraag me af of je dit soort resultaten zo maar kunt transplanteren naar Nederland.Soms heb je gewoon wat “time to think” nodig en koffiepauzes van een uur vind je niet in de USA maar hier wel.
  Nog een paar grappen uit de USA: ineens kun je meegenomen worden on een stukje kruin te laten afscheren..weigeren is erg nadelig..waarom? Om na te gaan of je de afgelopen weken drugs hebt gebruikt.Zo ja..de laan uit!
  De trend van “write tem up”..Vind je iemnd die volgens jou de kantjes er van af loopt of niet handig is: meldt dit.Bij voldoende meldingen vliegt die figuur er uit(dus pas op als je niet goed in de markt ligt)
  Artsen krijgen te horen tenminste met 1 verpleegkundige op een afdeling goede vriendjes te worden.Die verdedigt je dan binnen de groep(imagebuilding)
  Hier moeten artsassisten goede relaties opbouwen met de hoofdzuster..:)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.