Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Minister Bruins: ‘Gespecialiseerd verpleegkundigen zijn niet verplicht regieverpleegkundige’

Minister Bruins van Medische Zorg stelt dat gespecialiseerd verpleegkundigen in het wetsvoorstel BIG II niet verplicht zijn regieverpleegkundige te worden en dat ze dus gewoon hun functie kunnen blijven uitoefenen.          
Portret van minister Bruno Bruins (VVD) van Medische Zorg.
Minister Bruno Bruins. Foto: ANP

Dat zei hij deze week in de talkshow Jinek en wordt bevestigd door een VWS-woordvoerder. Bruins was uitgenodigd naar aanleiding van de aanstelling van verkenner Alexander Rinnooy Kan, die zich zal richten op de vervolgstappen na de commotie over het wetsvoorstel BIG II.

‘Begrijpt hij het wel?’

Bij Jinek leek het er volgens verpleegkundigen op social media op dat de minister zijn eigen wetsvoorstel, en de beschrijving van het beroepsprofiel van de regieverpleegkundige, niet begreep. Gespecialiseerd verpleegkundigen, de grootste groep tegenstanders van het wetsvoorstel, zijn immers bang dat zij hun werk dat volgens hen op het niveau van de regieverpleegkundige ligt, niet meer mogen uitoefenen als zij in het BIG-register ‘verpleegkundige’ willen blijven. Waarom 2,5 jaar een hbo-opleiding doen als je al door ervaring en aanvullende gespecialiseerde opleidingen op dat niveau functioneert, redeneren zij.

Niemand verliest taken

De minister legde echter steeds opnieuw uit: niemand verliest taken, iedereen kan blijven doen wat hij al doet. Volgens de VWS-woordvoerder interpreteren de tegenstanders het wetsvoorstel BIG II onjuist. Hoewel veel mensen denken dat gespecialiseerd verpleegkundigen straks hun werk niet meer mogen doen als ze inservice- of mbo-opgeleid zijn, klopt dat volgens hem niet. In het wetsvoorstel BIG II staat namelijk in grote lijnen de beroepsdifferentiatie tussen de regieverpleegkundige en de verpleegkundige beschreven, dat is iets anders dan functiedifferentiatie zoals dat op de werkvloer zal worden doorgevoerd. Omdat gespecialiseerd verpleegkundigen in het wetsvoorstel zowel verpleegkundige als regieverpleegkundige kunnen zijn, betekent dit dat alle inservice-, mbo- en hbo-opgeleide gespecialiseerd verpleegkundigen gewoon hun werk kunnen blijven doen. Volgens het wetsvoorstel hoeven zij zich dus niet als regieverpleegkundige te registreren als zij dat niet willen.

Ook praten met Actiecomité Wet BIG II

Nu is verkenner Alexander Rinnooy Kan aan zet. Hij zal met alle partijen praten, stelt de VWS-woordvoerder, dus ook met het Actiecomité Wet BIG II. Naar verwachting zal hij eerst individueel met iedereen een verkennend gesprek voeren, om daarna de partijen samen aan tafel te krijgen. Vervolgens presenteert hij zijn bevindingen aan minister Bruins met daarin de standpunten van alle partijen en waar het grootste draagvlak voor is.
Het eerder genoemde overleg tussen alle partijen op 10 september staat in potlood in de agenda. Het ligt echter aan de voortgang van de gesprekken of die datum gehandhaafd kan worden. De VWS-woordvoerder hoopt dat de bevindingen van de verkenner in oktober aan de minister aangeboden kunnen worden.

Meer werkvreugde

Minister Bruins stelde in Jinek dat verkenner Rinnooy Kan moet achterhalen hoe functiedifferentiatie tot stand kan komen, met steun en draagvlak van alle partijen. Hij voegde er aan toe dat hij hoopt dat het uiteindelijke voorstel leidt tot meer werkvreugde en dat meer mensen zich aangetrokken voelen tot werken in de zorg.

 

14 REACTIES

 1. Goede zorg geven doe je door werkelijke interesse te tonen in je zieke kwetsbare medemens. Hier is kennis van je vak voor nodig maar zeker ook een goede intuitie (hoe fijn dat een onderbuik gevoel evedence based is ). een goed empatisch vermogen en de bereidheid om mee te bewegen en te willen verbinden.
  Nogal boeiend dat MBO of HBO niveau .
  Geen idee wat dat zegt namelijk ovrr goede xorg .
  Een huishoudelijke hulp die wekelijks al jaren bij een mevr. de schoonmaak komt doen zou zomaar een beter inzicht kunnen hebben over hoe het met mw gaat dan de huisarts die één keer in de maand ná zijn spreekuur 10 minuten even langs komt. Met dit laatste wil ik gewoon maar even aangeven dat de zorg vooral menselijk en simpel moet zijn .Iedereen wil gehoord en gezirn worden in wie hij/zij is en zeker wanneer je afhankelijk bent door ziekte, ouderdom of nadernde dood is dat helend. Laten we toch ophouden de zorg zo zakelijk te maken en laten we met een gezond mede gevoel en verstand voor de ander zorgen Precies zoals we vroeger leerden op de MDO verpleegkundige opleiding.

 2. Lees alle reacties
 3. Is het beroep van verpleegkundige nog wel een MBO beroep? In mijn ogen niet. Daarvoor is de zorg de afgelopen jaren veel te complex geworden. Maak van het beroep van verpleegkundige een HBO beroep. Geef een generaal pardon aan alle HBO- en in service opgeleiden en MBO opgeleiden met vervolgopleidingen. Laat de MBO opgeleiden kiezen wat ze willen. Maak een opleiding tot zorgkundige op MBO niveau. Dan is het voor iedereen duidelijk. En krijgt de verpleegkundige de erkenning die hij/ zij verdient. De MBO zorgkundige die dat wil kan doorstromen naar het beroep van HBO verpleegkundige of is zorgkundige met zijn/ haar eigen competenties en kwaliteiten.

 4. Wat, als je je wel wilt registreren als regieverpeegkundige en je HBOV-diploma is van 2007? Ik heb mijn schoolboeken er nog eens op nageslagen en bij ons werd er wel degelijk aandacht besteed aan Evidence Based, ontwerpen en coördinatie van zorg, het doen van onderzoek, etc , kortom, wat HBO tot HBO maakt. Waarom horen we niets van de HBOopeidingen? Van hen had ik meer support verwacht.

  • Inderdaad; iemand die de theorie denkt te kennen maar van praktische kennis toont dat hij er echt geen weet van heeft. De mensen met veel praktijkervaring zijn de regie-verpleegkundige. Deze status wil deze minister afnemen en dan een jonger iemand met geen ervaring regie verpleegkundige maken ? Nog voordat deze theoretische regie verpleegkundige op de werkvloer staat wordt deze eruit gewerkt, vanwege onkunde, geen inzicht en geen vermogen om tot uitvoering te komen. En dan als minister afdoen; we hebben jullie nodig. Hij heeft dus ook niet het inzicht en praktische kennis; wat een blunder. Ook deze man maar op een zijspoor zetten

   • Dit is een ziekte in Nederland, “Managers of Regie”. Dit gebeurd ook in andere bedrijven. Iemand die door de rangen heen, in een bank opklimt tot een afdeling hoofd, wordt eruit gewerkt omdat iemand van een HBO management opleiding, zonder ervaring, op het zelfde niveau er in schuift. En dat betekent zelfs een hoger salaris. Banken vallen om, ziekenhuizen gaan failliet! Zou de oorzaak kunnen zijn “te veel managers, te weinig ervaring”?

 5. Tenenkrommend gesprek, zonder een goed antwoordt te geven of te luisteren. Totaal geen inhoud van kennis over ons vak..
  Wat blijft er overeind in het juridisch gedeelte, mocht je fouten maken, hier had de minister geen antwoordt op.
  HBO opgeleid, blijft hbo opgeleid, wel diploma in welk ander vakgebied is na bepaalde tijd niets meer waard.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.