Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Minister: ‘Extra focus op personeelsbehoud nodig’

De komende periode wordt personeelsbehoud de belangrijkste focus van het actieprogramma Werken in de Zorg, schrijft minister Hugo de Jonge in een update van het actieprogramma aan de Tweede Kamer.
cao

De commissie Werken in de Zorg signaleert dat aan behoud van medewerkers door zowel werkgevers als binnen de regionale samenwerking, te weinig aandacht wordt besteed. Het behoud van personeel in de zorg verdient meer aandacht van bestuurders en (intern) toezichthouders. ‘Concrete ambities en acties hierop zijn nodig, aldus de minister.

Combinatie werk-privé

Zo moeten leidinggevenden meer en beter in gesprek met hun medewerkers over wat belangrijk voor ze is en wat nodig is om het werk in hun organisatie leuk te houden. Verder adviseert de minister om te kijken hoe collega-instellingen met weinig uitstroom het doen. ‘Goed en slim werkgeverschap is cruciaal: wij roepen alle werkgevers op om het gesprek aan te gaan met de medewerkers. Vraag waar zij behoefte aan hebben om hun werk leuk te blijven vinden en te kunnen (blijven) combineren met hun privéleven. Ook kan dit gaan om juist een uitbreiding van het aantal uren dat wordt gewerkt. Hoe kan hieraan tegemoet worden gekomen?’

Hogere lonen

Ook stelt VWS voor 2019 ongeveer 1,7 miljard euro extra beschikbaar voor hogere lonen. De 1,7 miljard die we in 2019 extra beschikbaar stellen, biedt ruimte aan sociale partners om goede afspraken te maken over de arbeidsvoorwaardenontwikkeling via het afsluiten van aantrekkelijke cao’s. Zo zijn de lonen binnen de VVT per 1 oktober jl. met 4% omhoog gegaan. ‘We gaan er vanuit dat sociale partners er ook dit jaar in zullen slagen om aantrekkelijke cao’s af te sluiten.’

Deze maand starten de onderhandelingen voor een nieuwe cao Ziekenhuizen. Vakbond FNV heeft al aangegeven een loonsverhoging van 5 procent te willen voor de medewerkers in de ziekenhuizen. Lees meer.

Instroom

Tot nu toe heeft de meeste energie zich gericht op het verhogen van de instroom en het opleidingsrendement, schrijft de minister. ‘We zien dat deze extra inspanningen hun vruchten beginnen af te werpen. Aan het einde van het derde kwartaal van 2018 werkten er ongeveer 28,5 duizend meer werknemers binnen zorg en welzijn dan een jaar eerder. Dit aantal is een stuk hoger dan het verwachte extra aanbod van personeel als we niets extra’s zouden hebben gedaan.’ Ook de instroom in de opleidingen voor de zogenaamde tekortberoepen neemt toe. ‘Met name bij de mbo-opleiding tot verpleegkundige is de instroom in het meest recente schooljaar fors toegenomen ten opzichte van de afgelopen jaren. Bij hbo-verpleegkunde zien we een lichte teruggang ten opzichte van het schooljaar 2017/2018, maar ligt de instroom ook fors hoger dan in de jaren daarvoor. We zijn blij met deze ontwikkelingen.

Concrete acties

Ondanks de aanzienlijke stijging in werkgelegenheid en de grotere instroom in de opleidingen voor tekortberoepen de uitdaging groot, aldus de minister. Daarom wil de minister met onder meer deze acties een tandje bijschakelen. ‘De uitdagingen op de arbeidsmarkt in zorg en welzijn zijn fors. Tegelijkertijd zien we dat er met concrete acties hele goede resultaten bij instellingen en in de regio’s mogelijk zijn. Het kan dus zeker, maar het vraagt wel dat we alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat we uiteindelijk het verschil maken op de werkvloer; voor de medewerkers en patiënten/cliënten. Die moeten het gaan merken.’

Al jaren pleiten verpleegkundigen, vakbonden en beroepsvereniging V&VN voor een hoger loon voor verpleegkundigen. Gaat dat er in 2019 eindelijk van komen? Lees meer.

5 REACTIES

 1. Als de minister personeel wil behouden mag ie zich wel eens in positieve zin gaan bezig houden met de Cao’s voor de verpleegkundigen en verzorgenden. Bij de CAO UMC is dat al fout gegaan en ik zie diverse collega’s om kijken naar iets anders, omdat ze er wel klaar mee zijn niet gehoord te worden, terwijl ze zich het zweet in de naad werken om alles goed te laten verlopen.
  We hebben straks niet alleen onvoldoende pensioen, maar ook onvoldoende mensen die voor ons zorgen.

 2. Lees alle reacties
 3. Hoezo 4% verhoging. Dit bericht kregen wij van onze werkgever:
  In de cao onderhandelingen van 2018-2019 zijn afspraken opgenomen om de versobering van enkele uitkeringen (WW en loongerelateerde WGA) op te vangen. Deze kosten worden conform afspraak in rekening gebracht bij de werknemer. Dit betekend concreet dat je vanaf je salaris van februari 2019 0,3% van je totale bruto maandloon inlevert ten gunste van de stichting die bij ontslag je een langere WW of WGA uitkering uitbetaald. Die 0,3% is voor iedereen gelijk, maar verschilt in bedrag omdat de ene medewerker meer betaald krijgt dan de andere.

  Voor meer informatie zie deze link: file:///U:/downloads/106-023-002%20-%20Flyer%20werknemers_DIGITAAL.pdf.pdf

  Als je door googled kun je lezen dat dit de komende jaren nog gaat oplopen. Deze loonsverhoging was met een doel ingezet. Echter de vraag is wat zwaar wegende is dus blijkbaar.

 4. Mijn werkgever heeft als oplossing voor het tekort aan verpleegkundigen om MBO studenten stage te laten lopen op HBO-V functies met als doel hen uiteindelijk in dienst te nemen. In mijn werkveld werken vooral senior HBO-V verpleegkundigen met jarenlange werkervaring in de thuiszorg, psychiatrie, verslavingszorg, daklozenopvang en detentiecentra. Het is een HBO + functie die nogal pittig is voor jonge en onervaren HBO verpleegkundigen, laat staan voor MBO studenten die net begin 20 zijn. Dit is geen oplossing voor het tekort aan verpleegkundigen maar maakt van onze HBO functie een MBO functie met bijbehorende lagere salarisschaal.
  Als als een HBO-V er een paar maanden stage loop als verpleegkundig specialist dan heeft zij daarna ook niet het denk- en werkniveau van een verpleegkundig specialist.

 5. De werkgevers moeten niet meer denken dat iedere werknemer zich steeds gaat aanpassen aan het werk ivm privé situatie met kinderen e.d.
  Werknemers kunnen sneller gaan want er zijn vacatures genoeg. Werkgevers moeten eens kijken naar de wensen en behoeften van medewerkers ipv dat dit steeds andersom gebeurd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.