Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Minister: ‘Gebruik stagiairs niet om personeelstekort te compenseren’

Het is niet wenselijk dat stagiairs verpleegkunde volwaardig worden ingezet om de personeelstekorten te compenseren. Ze moeten de ruimte krijgen om te leren. Dat zegt minister van VWS Hugo de Jonge in antwoorden op Kamervragen.
Minister Hugo de Jonge van VWS bezoekt een cliënt in de wijk voorafgaand aan de lancering van het programma Langer Thuis. (Foto: ANP)

De Kamervragen werden gesteld naar aanleiding van het onderzoek van NU’91 waarin studenten verpleegkunde gevraagd is naar hun bevindingen tijdens hun stage. Daaruit bleek onder meer dat studenten verpleegkunde vaak hoge werk- en prestatiedruk ervaren tijdens hun stage. Een groot deel van hen wordt bovendien volledig ingezet bij personeelskrapte. Tijd om te leren is er dan niet. Ook krijgen ze minder stagevergoeding dan de in de huidige cao’s is afgesproken. Meer over het onderzoek van NU’91.

Ruimte om te leren

Een student moet de ruimte hebben om te leren, schrijft De Jonge. ‘In de gevallen waarin een stagiair toch wordt ingezet als een volwaardige medewerker, moeten de student en de school (mbo en hbo) het gesprek hierover aangaan met de zorgorganisatie. Wanneer dit niet tot een oplossing leidt, kan de school besluiten geen stagiairs meer te plaatsen bij de instelling.’ Verder vindt De Jonge het belangrijk dat studenten de stagevergoeding krijgen waar ze volgens de cao recht op hebben. ‘Daarbij is het belangrijk dat studenten, met de hulp van begeleiders van de school en de stageplek, zich bewust zijn van hun rechten, zodat voorafgaand aan de stages ook goede afspraken gemaakt kunnen worden.’

Risicovolle en voorbehouden handelingen

De Jonge benadrukt verder dat stagiairs alleen voorbehouden handelingen mogen uitvoeren met toezicht en tussenkomst van de opdrachtgever van de handeling. ‘Goede begeleiding en toezicht is van groot belang om de veiligheid van de patiënt te garanderen. Wanneer een student het gevoel heeft iets te doen waartoe zij of hij zich niet toegerust voelt, dan is het belangrijk dit aan te kaarten met de begeleiders binnen de zorginstelling en de school.’

Werkdruk en prestatiedruk

Dit rapport geeft een belangrijk signaal aan scholen en zorginstellingen, aldus de minister. Het toont volgens hem het belang van voldoende aandacht voor de begeleiding van stagiairs. ‘Tegelijkertijd is het voor de studenten van belang dat zij te hoge werkdruk ook bespreekbaar maken bij de begeleiding vanuit de instelling, zegt De Jonge. ‘De school kan daar bij helpen.’ De minister zegt de bevindingen van studenten mee te nemen in zijn arbeidsmarktbeleid, en in gesprekken met werkgeversorganisaties, vakbonden, hogescholen en ROC’s. ‘De kwaliteit van stages is van groot belang voor het opleiden van werknemers in de zorg. Dit rapport kan partijen stimuleren om tot verbeteringen te komen waar nodig.’

1 REACTIE

  1. Het gebeurt te vaak. Uit eigen ervaring weet ik dat bij een 2e jaars HBO V in het ziekenhuis op een leerafdeling kan komen. Een mooi woord maar in de praktijk is dit een kleine maar volwaardige afdeling. De afdeling werd gerund door 4 stagiaires met 1 coach. De coach werkte zelf ook hard mee en daardoor had zij nooit iedereen in de picture. Het was volledig zelfstandig, leuk voor het ziekenhuis zo’n afdeling erbij met 4 gratis krachten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.