Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister: ‘Help verpleegkundigen naar ebola-gebied te gaan’

Ziekenhuizen moeten verpleegkundigen en artsen die naar ebola-gebieden willen afreizen, daarbij helpen. Dat zegt minister Edith Schippers (VWS).
Minister: ‘Help verpleegkundigen naar ebola-gebied te gaan’
Foto: ANP

Zij deed vandaag per brief een beroep op alle ziekenhuizen in Nederland. De ebola-epidemie breidt zich sneller uit dan de getroffen landen, de Verenigde Naties en de aanwezige hulporganisaties aankunnen. De WHO vindt dat de buitenlandse hulp aan deze landen moet worden opgeschaald en heeft daarvoor ook een beroep op Nederland gedaan. Daarom heeft het kabinet 18 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de bestrijding van de ebola-epidemie. Deze bijdrage gaat naar de Verenigde Naties, het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen. ‘Maar er is meer nodig,’ schrijft minister Schippers in haar brief. ‘En daarvoor wil ik een beroep doen op u. Ik wil u verzoeken het voor uw personeel mogelijk te maken om via Artsen zonder Grenzen uitgezonden te worden.’

Verpleegkundige Ronald Kremer werkte zo’n 2,5 week in een ebolakliniek in Sierra Leone, namens hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG). Lees zijn ervaringen>>>

Eisen

Verpleegkundigen kunnen niet zomaar naar ebola-gebied, schrijft ook Schippers. Er worden strikte eisen gesteld aan het profiel van de uit te zenden medewerkers.  Ze moet gespecialiseerd zijn of ervaring hebben met infectieziekten en/of strikte infectiecontrole situaties of in tropische geneeskunde, met ervaring in het werken in:
• De directe patiëntenzorg onder strikte isolatie en gebruik van persoonlijk beschermingsmateriaal (Personal Protection Equipment, PPE).
• Onder bovengenoemde omstandigheden toepassen van verpleegtechnische handelingen als inbrengen van intraveneuze (i.v.)-lijn en bloedafname.  De verpleegkundige moet minimaal 5 weken aaneengesloten, en op korte termijn beschikbaar zijn.

De in Sierra Leone woonachtige antropoloog Ginny Mooy is hard op zoek naar verpleegspullen om ebola in Sierra Leone te bestrijden. Bekijk hier wat ze zoal zoekt>>>

Aarzelingen

Minister Schippers zegt zich voor te kunnen stellen dat verpleegkundigen en artsen aarzelingen hebben, ook door het gezondheidsrisico dat de verpleegkundigen en artsen daar lopen. ‘Ik wil er daarom op wijzen dat Artsen zonder Grenzen veel ervaring heeft met het verzorgen van ebola-patiënten en zeer veel aandacht besteedt aan de veiligheid van het door hen in te zetten personeel.’ Schippers schrijft ook dat ze aan de WHO heeft laten weten dat Nederland bereid is hulpverleners (ook niet-Nederlanders) die besmet raken, in Nederland op te vangen en te behandelen. Hiervoor is een zogenoemd Calamiteiten Hospitaal ingericht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.