Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister neemt Handreiking taakherschikking in ontvangst

Op 1 november 2012 heeft minister Schippers van VWS de Handreiking implementatie taakherschikking in ontvangst genomen. De handreiking treedt op 15 november in werking. Het is een gezamenlijk product van de beroepsverenigingen van verpleegkundig specialisten en physician assistants V&VN, de KNMG en de NAPA.
handreiking

 

Per 1 januari 2012 hebben verpleegkundig specialisten (VS) en physician assistants (PA) voor vijf jaar de bevoegdheid om zelfstandig bepaalde voorbehouden handelingen te indiceren en te verrichten. Deze taakherschikking moet worden geïmplementeerd in de praktijk. Beroepsverenigingen V&VN, de NAPA (Nederlandse Associatie Physician Assistants) en de KNMG wilden gezamenlijke afspraken maken over deze implementatie. Zij willen daarmee de kwaliteit van zorg garanderen bij het invoeren van taakherschikking. Want, zo stellen zij: dat is de gezamenlijke verantwoordelijkheid van deze beroepsbeoefenaren. De nieuwe handreiking ondersteunt hen bij het invoeren van de nieuwe bevoegdheden.

 

Schippers: ‘niet te stuiten’

De minister stelt dat de Handreiking een belangrijke mijlpaal is in het proces van taakherschikking. Ministers Schippers: ‘Ik denk dat het een niet te stuiten ontwikkeling is, die je als overheid niet alleen kan trekken, maar met name vanuit het veld vormgegeven moet worden.’

 

Vijf specialismen

Op dit moment zijn er bijna 2.000 verpleegkundig specialisten wettelijk geregistreerd in het Verpleegkundig Specialisten Register. Zij kunnen werkzaam zijn in vijf specialismen:

  • preventieve zorg bij somatische aandoeningen;
  • acute zorg bij somatische aandoeningen;
  • intensieve zorg bij somatische aandoeningen;
  • chronische zorg bij somatische aandoeningen;
  • geestelijke gezondheidszorg.

 

Bron: V&VN

Auteur: redactie TvZ / Harriët Teijen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.