Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister onderzoekt meerwaarde magneetziekenhuizen

Minister Klink bekijkt wat in Nederland de meerwaarde is van de zogenaamde magneetziekenhuizen. In Amerika onderscheiden deze 'magnet hospitals' zich van andere ziekenhuizen door uitstekende verpleegkundige zorg en patiëntveiligheid. Daardoor zijn zij aantrekkelijk voor verpleegkundigen om te werken.

Omdat de vraag naar personeel in de gezondheidszorg de komende jaren sterk toeneemt, onderzoekt minister Klink het concept ‘magneetziekenhuizen’. V&VN en de NPCF hebben dit concept naar Nederland gehaald en willen de ontwikkeling van deze ziekenhuizen hier stimuleren.

Magneetziekenhuizen zijn ziekenhuizen die aan strenge eisen voldoen, waaronder hoogwaardige verpleegkundige zorg. In Amerika werkt het concept volgens de bedenker ‘als een magneet.’

Excellente patiëntenzorg
Mooi aan het concept vindt Klink het cultuuraspect en die aandacht in het hele ziekenhuis voor het streven naar excellente patiëntenzorg. ‘Met verschillende initiatieven, zoals het veiligheidsprogramma ziekenhuizen ‘Voorkom schade, werk veilig’, werken we in Nederland ook aan het cultuuraspect.’ VWS neemt verschillende maatregelen om extra werkers in de zorg te krijgen. Minister Klink geeft in antwoord op kamervragen van het CDA aan dat hij in overleg is met V&VN en de NPCF over de meerwaarde van magneetziekenhuizen en wat dit zou kunnen betekenen in de Nederlandse situatie.

Kansen
V&VN ziet grote mogelijkheden in magnet hospitals, waar de arbeidstevredenheid bij verpleegkundigen hoger is, er weinig problemen met werving zijn en lage verloopcijfers. Ziekenhuizen die het Magnet-certificaat verworven hebben, scoren daardoor beter op kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid, toont Amerikaans onderzoek. V&VN en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) hebben de magnet hospitals naar Nederland gehaald en een strategische alliantie gesloten om de ontwikkeling van magneetziekenhuizen in Nederland te stimuleren.

V&VN
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.